Многи људи се у посљедње вријеме жале да им бијело брашно смета, изазива горушицу или проблеме са цријевима, а они који имају проблеме са глутеном не смију уопште да га једу. Због тога смо пронашли одличне замјене за њега.
Нутриционисткиња Гена Хамсхав објаснила је разлике између неких од алтернативних врста брашна која могу да повећају нутритивну вриједност вашег пецива.
Интегрално пшенично брашно
Идеално је за уживање у домаћем хљебу и пециву. Интегрално пшенично брашно има знатно више влакана од бијелог брашна. Поред тога, богатије је и протеинима и гвожђем.
"Ако сте тек почели да користите брашно од цијелог зрна, покушајте да га комбинујете са универзалним бијелим брашном и прилагодите размјере својим потребама", рекла је Гена.
Спелтино брашно
Спелтино брашно се меље од бобица спелте које су древне сорте пшенице.
"Спелта даје суптилну слаткоћу печеним производима, заједно са влакнима", каже нутриционисткиња.
Блаже је и лакше за варење од других брашна од цијелог зрна. Уопштено говорећи, спелтино брашно може бити одлична замјена за било који рецепт који захтијева пшенично брашно. Такође је одличан извор влакана, са отприлике 19 грама заситних хранљивих материја по шољици.
Ражано брашно
Раж је богато хранљива, здрава житарица и одличан је извор растворљивих влакана. Она је одличан извор влакана, као и минерала попут мангана, бакра и фосфора.
"Раж је такође богат фитонутријентима - хемијским једињењима која се налазе у биљкама која могу да помогну у борби против болести и заштити наша тијела од стреса повезаног са старењем", рекла је нутриционисткиња.
Ражано брашно има нижи гликемијски индекс од пшеничног брашна, тако да је мања шанса да изазове високу инсулинску реакцију и пораст шећера у крви. Поред тога, истраживања су показала да је ражано брашно богато влакнима и може да помогне у контроли шећера у крви.
Брашно од смеђег пиринча
Брашно од смеђег пиринча је одличан избор за особе које не подносе глутен јер га не садржи и врло је хранљиво.
"За разлику од многих брашна без глутена, брашно од смеђег пиринча се минимално обрађује. Одлично се комбинује и са другим врстама брашна за печење, а сјајно је и за згрушавање сосова", објаснила је нутриционисткиња.
(Лепа и срећна)