Побољшате здравље

Да ли је јабуково сирће здраво?

  • Извор: Б92
  • 31.01.2025. 04:00

Ако желите да додатно побољшате своје здравље, размислите о додавању јабуковог сирћета у своју исхрану.

Дијететичарка Џулија Зумпано открива колико је јабуково сирће заиста корисно и да ли постоје ризици повезани са његовом конзумацијом.

Јабуково сирће се производи ферментацијом јабука и садржи витамине Б и Ц, сирћетну киселину (која помаже у борби против штетних бактерија), природне пробиотике и антиоксиданте. Поред тога, има и неколико здравствених предности.

Смањује холестерол

Истраживања су показала да конзумирање јабуковог сирћета на празан стомак може смањити укупан холестерол и триглицериде, као и ниво глукозе у крви. Такође повећава нивое ХДЛ-а или доброг холестерола, што помаже у уклањању лошег холестерола из крвотока и смањује ризик од срчаних обољења.

Регулише ниво шећера

Према студијама, редовна конзумација јабуковог сирћета на празан стомак дуже од осам недеља може смањити ниво глукозе у крви. Сирће успорава процес варења, што успорава ослобађање глукозе у тијелу.

Подржава здравље цријева

Пошто је јабуково сирће пробиотик, оно подстиче раст добрих бактерија у цријевима. Ово може помоћи у одржавању редовног варења, јачању имунитета и смањењу проблема са рефлуксом.

Користи се као дезинфекционо средство

Јабуково сирће може елиминисати одређене врсте патогена из тијела, иако није ефикасно против свих њих. Истраживања су показала да се ефикасно бори против бактерија попут МРСА и Е. цоли.

Нема довољно доказа да јабуково сирће помаже у губитку тежине, али студија из 2024. године показала је да његова дневна конзумација може смањити тјелесну тежину, БМИ и ниво глукозе, триглицерида и холестерола, пише Yahoo Life.

Превенција

Једна до две супене кашике је довољна, каже Зумпано, а понекад је и мање од тога корисно. Можете почети са једном кашичицом и постепено повећавати дозу на једну до двије супене кашике дневно.

Зумпано препоручује мијешање са водом како би се лакше конзумирао. Можемо га узимати прије или одмах послије јела да бисмо олакшали варење.

"Како ћете то прихватити зависи од тога колико добро толеришете и шта желите да постигнете", каже. Можемо га користити и за преливе за салату.

Који су ризици конзумирања јабуковог сирћета?

Ако се не разблажи, може оштетити слузницу једњака и зубну глеђ. Такође може изазвати пробавне сметње и смањити нивое калијума, што може ометати ефекте одређених лијекова.

Иако је јабуково сирће безбједно када се конзумира на прави начин – разблажено, у малим количинама, консултујте се са љекаром да бисте били сигурни да неће ометати лијекове које узимате или погоршати постојеће здравствене проблеме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.