Садржи висок садржај протеина

Да ли је јунетина здравија од свињетине?

  • Извор: Блиц
  • 16.02.2025. 20:48

На трпезама широм свијета, свињетина и јунетина заузимају посебно мјесто – не само због богатог укуса већ и због високог садржаја протеина који пружају енергију и ситост.

Али која је боља опција за здраву исхрану? Истраживања показују да обе врсте меса имају своје нутритивне предности, али кључ лежи у одабиру правих комада и начину припреме.

И свињетина и јунетина спадају у категорију црвених меса, што значи да су богати извор хем гвожђа, врсте гвожђа које тело најбоље апсорбује. Такође садрже обиље витамина Б12, кључног за здравље крвних и нервних ћелија, као и протеине који подржавају раст и обнову ткива.

Познато када ће бити одржани избори у Украјини

Познато када ће бити одржани избори у Украјини

Свињетина је нешто мање масна од јунетине и природно садржи више витамина Б1 (тиамина), који игра кључну улогу у метаболизму угљених хидрата и производњи енергије. Јунетина, с друге стране, предњачи у садржају гвожђа и витамина Б12, што је нарочито корисно за жене које имају менструацију и спортисте, јер доприноси преносу кисеоника кроз тијело.

Које комаде меса бирати?

Када је у питању здравље, избор одговарајућег комада меса прави велику разлику.

Најбољи избор свињетине:

Свињски филе 

Овај дио свињетине сматра се једним од најнемаснијих извора протеина, упоредивим са пилећим бијелим месом. У порцији од 85 грама печеног свињског филеа налази се око 122 калорије, 22 грама протеина и само 3 грама масти.

Свињске крменадле 

Препоручује се да буду без масноће или да се масни дио уклони прије припреме. Избјегавајте прерађене производе попут сланине и шунке, који често садрже висок ниво соли и конзервансе (нитрати и нитрити), за које истраживања повезују са повећаним ризиком од рака.

Најбољи избор јунетине:

Бут и филе су најнемаснији комади јунетине. Ако купујете мљевену јунетину, потрудите се да мјешавина има бар 85% одсто немасног д‌јела, а по могућству и 90 одсто или више.

Мило Ђукановић почасни предсједник ДПС-а

Мило Ђукановић почасни предсједник ДПС-а

Без обзира на то које месо одаберете, начин припреме има пресудан утицај на нутритивну вриједност. Препоручују се печење, гриловање, пржење на ваздуху (ер фрајер) као и кување с минималном количином уља.

Пржење у дубоком уљу и поховање повећавају унос засићених масти и калорија, чиме се поништавају потенцијалне здравствене користи меса, преноси Лепа и Срећна.

Колико меса дневно је довољно?

Нутриционисти препоручују порцију од око 85 до 113 грама меса, што је отприлике величина длана или шпила карата. Укупна нед‌јељна конзумација црвеног меса не би требало да прелази 230 грама.

Тешка саобраћајка у БиХ, погинуо возач голфа

Тешка саобраћајка у БиХ, погинуо возач голфа

– Умјерена конзумација, уз комбиновање са поврћем богатим влакнима и интегралним житарицама, може бити здраве исхране – савјетује нутриционисткиња Патриција Банен. Укратко, ако вам је фокус на подизању нивоа гвожђа у крви, одлучите се за јунетину, а ако се бринете за витку линију, свињски филе је природно немасније месо, што га чини бољим избором за оне који желе да смање унос калорија. Свињетина је често повољнија и једноставнија за припрему.

Наравно, не морате да бирати између свињетине и јунетине – обе врсте меса могу бити дио здраве исхране, под условом да се конзумирају у умјереним количинама и правилно припремају. Кључ за дугорочно здравље лежи у разноврсности: поред црвеног меса, укључите рибу, пилетину и биљне изворе протеина попут сочива и леблебија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: