Да ли је једина мана љуте хране осјећај бола који проузрокује или постоје озбиљније посљедице којих морамо бити свјесни?
У многим дијеловима свијета, љута храна је један од главних симбола културе и кухиње, на милионе људи је свакодневно конзумира и воли, иако углавном доводи до непријатног осјећаја пецкања и бола у устима и грлу. Да ли је једина мана љуте хране осјећај бола који проузрокује или постоје озбиљније посљедице којих морамо бити свјесни? Да ли, пак, може бити корисна за наше здравље?
Неко обожава љуту храну, док је неко никако не може толерисати. Постоје бројне врсте различитих љутих зачина и намирница, али оно што већина има заједничко је капсаицин, хемијско једињење које се најчешће налази у љутим папричицама.
Капсаицин активира одређене биолошке путеве код сисара (исте путеве који се активирају када смо изложени високим температурама). Затим, бол изазван зачињеном храном може подстаћи тијело да ослободи ендорфине и допамин, што изазива осјећај олакшања или чак одређени степен еуфорије, што може објаснити зашто многи људи воле љуту храну, иако физиолошко искуство није пријатно (бол, знојење, сузе у очима...). Они који имају више рецептора за капсаицин углавном имају мању толеранцију на љуто, јер реакције могу бити интензивније.
Које су потенцијалне опасности?
Краткорочни ефекти конзумирања изузетно зачињене хране крећу се од пријатног осјећаја топлоте до болног осјећаја пецкања на уснама, језику и у устима. Љуте намирнице могу изазвати и различите облике нелагодности у дигестивном тракту, главобољу или чак повраћање.
Ако је зачињена храна непријатна за јело или изазива непријатне симптоме попут мигрене, болова у стомаку и дијареје, онда је вјероватно најбоље да је избјевагавамо, поготово ако имамо инфламаторним болести цријева или осјетљив желудац. Поред тога, тровање капсаициом може бити веома опасно. Ако дође у контакт са кожом и очима, може доћи до јаке реакције, бола, лучења суза и чак може да прави сметње у дисању (због чега је један од састојака сузавца).
Капсаицин може бити смртан када се конзумира у прекомерним количинама, али људи углавном нису у могућности да пређу такву границу. Према журналу "Кливленд клиник (Цлевеланд Цлиниц)", ако тјелесна тежина човјека износи око седамдесет килограма, он би морао да поједе више од једног килограма љутих папричица да би био у животној опасности.
Дакле, препоручљиво је да они који имају осјетљив стомак/црева и који нису изградили толеранцију, постепено уводе љуте намирнице у режим исхране, како не би дошло до преоптерећења огранизма.
Иако доводе до пецкања, знојења и суза у очима, љуте намирнице заправо могу имати неколико позитивник ефеката на здравље. Једна студија из журнала "Оксфорд академик" је показала да могу да спрече појављивање чира на желуцу, јер заустављају ширење бактерија које могу бити узрок овог обољења. Такође, бројна истраживања су показала да људи који конзумирају љуту храну имају бољи метаболизам, што помаже у мршављењу.
Љута храна такође помаже организму да свари масти, што може смањити ризик од високог крвног притиска, холестеролоа и дијабетеса типа 2. Једна студија са Универзитета у Вермонту је чак показала да су људи који су редовно јели љуте папричице имали тринаест одсто мање ризика од превремене смрти, јер је љута намирница побољшала рад срца кроз ефикасније сагорјевање масти.
Можемо закључити да, ако волимо љуту храну и не гурамо себе преко граница толеранције, онда свакако од ње можемо имати више користи него штете, те слободно можемо уживати у "пецкању".