Одговор стручњака

Да ли је сигурно појести воће у ком смо пронашли црва?

  • Извор: Крстарица
  • 22.08.2024. 12:56

Љети врло радо посежемо за воћем. Можемо бирати између јагода, малина, шљива, трешања, јабука и брескви. Међутим, понекад можемо наићи на непријатно изненађење у виду црва. Ово откриће може брзо да нам поквари апетит, ако га примјетимо на вријеме. Питамо се, може ли нам штетити конзумирање воћа са црвима?

Поврће и воће су кључни дијелови уравнотежене исхране. Они добро раде као грицкалице и оброци сами. Љети можемо да бирамо из широког спектра воћа. Најважније је да их увијек бирате из поузданог извора и оперете их прије јела.

Такође је вриједно пажљиво прегледати воће да бисте видјели да ли имају мрље, рупе или друга оштећења. Ако их не пронађете, можете бити готово сигурни да нема нежељених гостију. Међутим, чак ни темељни преглед или прање можда неће елиминисати црве у плоду. Најчешће их конзумирамо у шљивама и трешњама јер не завирујемо увијек у ово воће прије него што их поједемо.

Многи су се питали да ли је конзумација воћа са црвима безбједно за наше здравље. Испоставило се да је сигурније него јести буђаво воће. Црви у плодовима не изазивају болест, као ни њихове ларве. Конзумација воћа са црвима не би требало да изазове чак ни проблеме са варењем.

Јести „црвљиве“ трешње, које садрже беле ларве винске мушице (Рхаголетис цераси), генерално је безбједно. Конзумација таквог воћа неће изазвати пробавне симптоме, а камоли тровање храном, истиче у интервјуу инжењер из Одјељења за прехрамбени инжењеринг и организацију производње на Институту за прехрамбене науке СГГВ.

Црвљиво воће представља много већу пријетњу по наше здравље. Ако плод посмеђи (дјелимично или цијели) и постане мекан, треба га избјегавати. То је због „развоја непожељне микрофлоре за наше здравље“. Стручњаци наглашавају да такве плодове треба одбацити. Плесниво воће такође не треба јести. Вриједно је запамтити да чак и ако се на малом дијелу воћа појави плијесан, треба га бацити. То је зато што, иако можда нису видљиве, споре плијесни су присутне у цијелом воћу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Путуј, пробај заволи са Лазаром

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Моја Планина

    Наша екипа и овај пут отвара јединствени свијет зимских авантура и забаве на Јахорини и открива се оне њене чари које је чине омиљеним избором туриста за зимовање цијелог региона.

  • 20:30 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)