Нутриционисткиња Ивана Мишић истиче да при куповини туњевина у конзерви, треба водити рачуна о садржају соли.
Многи људи су љубитељи туњевине, било да је користе као додатак салатама или главним јелима, али се често може чути да су такође и у недоумици да ли је ова намирница заправо здрава.
Детаљније о томе објаснила је нутриционисткиња Ивана Мишић:
"Туњевина је једна од оних намирница коју многи од нас имају у фрижидеру, али је једемо само када не знамо шта бисмо друго могли".
Колико често је требали јести, и да ли је заиста нутритивно добра? Која туњевина је најбоља?
Нутритивна вриједност туњевине
"Туњевина је богата протеинима високог квалитета, што је чини одличним избором за подршку мишићима и опоравак. Такође је добар извор омега-3 масних киселина, које су корисне за здравље срца и мозга", истиче нутриционисткиња и открива како је можете укључити у исхрану:
"Туњевина из конзерве је практична опција, али обратите пажњу на унос соли. Постоје и конзерве са смањеним садржајем соли".
Користите је за припрему салата, сендвича или тестенина за додатни извор протеина и укуса.
Одаберите туњевину у води уместо уља како бисте смањили унос додатих масти уколико тако налаже ваш план исхране/дијета - наводи нутриционисткиња и открива колико често треба јести туњевину:
"Као и код већине намирница, кључ је у умерености. Туњевину можете уврстити у своју исхрану 2-3 пута недељно као део разноврсног оброка. Туњевина је хранљива и практична опција, посебно за оне са динамичним животним стилом. Када се укључи у балансирану исхрану, може бити корисна за ваше здравље".
Додатни савјет: Бирајте прије туњевину у сопственом соку, него у уљу пише Информер.