Кокице су многима омиљена грицкалица, али многи се питају колико су оне здраве и да ли гоје.
Кокице су једна од најздравијих и најпопуларнијих ужина, а обилују важним нутријентима, али често их припремамо с великим количинама масти, шећера и соли, што не би требало да радимо, ако желимо да њихове предности искористимо на најбољи начин.
Из тог разлога, важно је припремити их на прави начин, јер оне могу бити и веома здраве и нездраве, баш у зависности од тога како их спремамо!
Кокице су заправо намирница од цијелог зрна, што је чини богатом важним нутријентима.
Садржај нутријената у 100 грама кокица (припремљених без уља, на ваздуху):
Витамин Б1: 9% препорученог дневног уноса
Витамин Б3: 14% препорученог дневног уноса
Витамин Б6: 9% препорученог дневног уноса
Гвожђе: 18% препорученог дневног уноса
Магнезијум: 34% препорученог дневног уноса
Фосфор: 29% препорученог дневног уноса
Калијум: 7% препорученог дневног уноса
Цинк: 28% препорученог дневног уноса
Бакар: 29% препорученог дневног уноса
Манган: 48% препорученог дневног уноса
Уз то, ту је и укупно 387 калорија, 13 грама протеина, 78 грама угљених хидрата и 5 грама масти, као и 15 грама влакана, што је веома високо и чини их феноменалним извором влакана.
Богате су полифенолима, који су антоксиданси који штите ћелије од слободних радикала, а везују се и за добру циркулацију, побољшање дигестивног здравља и смањење ризика од многих болести.
Оно што многе интересује јесте то да ли кокице гоје.
С обзиром на то да су богате влакнима, а релативно ниске по питању калорија, имају карактеристике хране која је погодна за мршављење.
Ипак, умјереност је кључ.
Иако су добра грицкалица када пазите на своју исхрану, могу вас гојити ако их једете у великој количини!
Такође, кокице које се праве у микроталасној могу садржати неке хемикалије и трансмасти у траговима. Чести начини припреме кокица, уз много соли и зачина, могу донијети јако висок број калорија, уз нездраве састојке.