Dodani šećer je osnovni neprijatelj vašeg zdravlja

  • 26.04.2021. 13:29

Šećer se prirodno nalazi u mnogim hranjivim namirnicama, poput voća i povrća. Međutim, šećer se nalazi u mnogo više namirnica nego što mislite te je potrebno uložiti napor u pronalaženju hrane koja sadrži dodani šećer.

Preporučena dnevna doza šećera za žene je 25 za muškarce 36 grama. Namirnice koje u sebi kriju dodani šećer izuzetno su štetne ako se konzumiraju previše i kako ne treba.

Istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija šećera može biti povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa dva, gojaznosti itd. Većina ljudi prepoznati će slatkiše i deserte kao izvore šećera koji unose u organizam. Međutim, šta je s manje očitim izvorima?

Znanje gdje se šećer možda skriva može vam pomoći da postignete cilj i otkrijete gdje se sve skriva dodani šećer. Neke namirnice koje bi većina ljudi smatrala zdravima u sebi mogu imati puno dodanog šećera, kao što su: hljeb, žitarice, slatki jogurti, zaslađena gazirana pića i drugi.

Također, dodani šećer u organizam možete unijeti i putem raznih sosova, kikiriki putera, ali se može naći i u najneočekivanijim proizvodima.

Stručnjaci još uvijek provode razna istraživanja kako bi utvrdili tačne mehanizme kojima različiti šećeri, uključujući fruktozu, utiču na tijelo. Međutim, već su otkrili mnoge negativne zdravstvene posljedice povezane s prekomjernom konzumacijom šećera.

Pravilnom prehranom do zdravlja

Pravilna prehrana osnova je za zdravlje, stoga je važno šta konzumiramo od hrane i pića. Voće i povrće je osnova svake zdrave ishrane, a i izvor su vitamina i minerala. Većina populacije konzumira čak manje od tri serviranja voća i povrća dnevno dok smjernice preporučuju 5 dnevnih serviranja voća i povrća što se u svakodnevoj prehranom teško provodi.

Dnevna konzumacija voća i povrća uobičajena je prehrambena preporuka kojom se podupire zdravlje, odnosno osigurava dobar nutritivni status.

Nutritivne komponente voća poput vitamina i mineralnih tvari te fitokemikalija imaju snažan učinak na održavanje imunološke funkcije..

Novija istraživanja su pokazala da optimalni unos određenih vitamina ima krucijalnu ulogu u dugoročnom održavanju zdravlja i prevenciji bolesti kao što su osteoporoza, krvožilne te maligne bolesti. U posljednje vrijeme sve više se pažnje daje istraživanjima o doprinosu 100% voćnih sokova ukupnom vitaminsko - mineralnom statusu. Pokazalo se da 100% voćni sokovi značajno doprinose unosu pojedinih nutrijenata poput dijetalnih vlakana, vitamina C i vitamina B skupine.

Mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju brzu, prerađenu hranu za obroke i grickalice. Budući da ti proizvodi često sadrže dodani šećer, a ukoliko želite zdravo se hraniti potrebno je smanjiti unos brze hrane i grickalica.

Evo nekoliko razloga zašto je prevelika količina šećera štetna za vaše zdravlje i zašto je važno reći "zbogom šećeru".

1. Može uzrokovati debljanje

Širom svijeta posljednjih godina bilježi se rast stope gojaznosti, a smatra se da je dodani šećer, posebno iz pića zaslađenih šećerom, jedan od glavnih krivaca.

Pića zaslađena šećerom poput gaziranih pića, sokova i slatkih čajeva puna su fruktoze, vrste jednostavnog šećera.

Konzumacija previše dodanog šećera, posebno iz slatkih napitaka, povećava rizik od debljanja i može dovesti do nakupljanja visceralne masti.

2. Može povećati rizik od srčanih bolesti

Dijeta s visokim udjelom šećera povezana je s povećanim rizikom od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, uzrok smrti broj jedan u svijetu.

Uz to, konzumacija previše šećera, posebno iz pića zaslađenih šećerom, povezana je s aterosklerozom, bolešću koju karakteriziraju masni naslage koje začepljuju arterije.

Konzumacija previše dodanog šećera povećava faktore rizika od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska.

3. Prevelik unos šećera povezan je s aknama

Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, uključujući slatku hranu i piće, povezana je s većim rizikom od nastanka akni. Hrana s visokim glikemijskim indeksom, poput prerađenih slatkiša, brže podiže šećer u krvi od hrane s nižim glikemijskim indeksom.

Šećerna hrana brzo povisuje nivo šećera u krvi i inzulina, uzrokujući povećano lučenje androgena, proizvodnju ulja i upale, što sve igra ulogu u razvoju akni.

 

4. Povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Svjetska prevalencija dijabetesa više se nego udvostručila tokom proteklih 30 godina. Iako za to postoji mnogo razloga, postoji jasna veza između prekomjerne konzumacije šećera i rizika od dijabetesa.

Gojaznost, koja je često uzrokovana konzumiranjem previše šećera, smatra se najjačim faktorom rizika za dijabetes. Štaviše, dugotrajna konzumacija šećera pokreće rezistenciju na inzulin, hormon koji stvara gušterača i koji regulira nivo šećera u krvi.

Otpornost na inzulin uzrokuje porast nivoa šećera u krvi i snažno povećava rizik od dijabetesa.

5. Šećer može povećati rizik od raka

Unošenje prekomjerne količine šećera može povećati rizik od razvoja određenih karcinoma. Prehrana bogata slatkom hranom i pićima može dovesti do gojaznosti, što značajno povećava rizik od raka.

Nadalje, prehrana bogata šećerom povećava upale u vašem tijelu i može uzrokovati rezistenciju na inzulin, što također povećava rizik od raka.

6. Može povećati rizik od depresije

Iako vam zdrava prehrana može poboljšati raspoloženje, prehrana s visokim unosom šećera i prerađene hrane može povećati vaše šanse za razvoj depresije.

Konzumacija puno prerađene hrane, uključujući proizvode s visokim udjelom šećera, poput kolača i slatkih pića, povezana je s većim rizikom od depresije.

Istraživači vjeruju da bi promjene šećera u krvi, poremećaji regulacije neurotransmitera i upale mogli biti razlozi za štetan uticaj šećera na mentalno zdravlje.

7. Može ubrzati proces starenja kože

Bore su prirodni znak starenja. Pojavljuju se na kraju, bez obzira na vaše zdravlje. Međutim, loš izbor hrane može pogoršati bore i ubrzati proces starenja kože.

Konzumiranje prehrane bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerom dovodi do stvaranja AGE-a, što može dovesti do preranog starenja kože.

Istraživači su zaključili da je manji unos ugljikohidrata i šećera povezan s boljim izgledom starenja kože.

 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.