Др Каран Рај, познат на ТикТоку као @др.каранр, подијелио је савјете о томе колико дуго смрзнута храна може остати у замрзивачу и зашто је важно означити намирнице. Ево што требате знати.
Квалитет и безбједност хране
Једна од кључних информација о замрзавању хране која би могла изненадити многе је та да смрзнутој храни технички никада не истиче рок трајања. Према ријечима др Раја, датуми “најбоље прије” и “истекао” односе се на квалитет, а не на безбједност хране.
„Докле год је храна смрзнута, она је сигурна за конзумацију“, објашњава Рај.
„Међутим, то не значи да ће храна остати једнако укусна. Што дуже нешто остане у замрзивачу, то је већа шанса да дође до ‘опекотине'“, додао је Рај.
“Опекотина” настаје када храну прекривају кристали леда, исисава се влага и долази до оксидације, што може утицати на окус. Осим тога, Рај је напоменуо да се текстура хране може погоршати, резултирајући жилавим месом и “млитавим” поврћем. Такође, нутритивна вриједност може бити смањена.
Савјети за спречавање опекотине
Др Рај је препоручио вакуумирање хране прије замрзавања. Такође, истакао је важност означавања хране датумом када је замрзнута.
Најважнији закључак из његових савјета је како поступати с храном – провјерите је ли правилно одмрзнута и скувана прије него што је конзумирате.