Британски доктор Тим Спектор објаснио је зашто замјена шећера медом неће значајно утицати на здравље зуба и ниво глукозе у крви.
Према његовим ријечима, шећер не треба замијенити медом. Љекар је објаснио да је једина разлика између различитих врста шећера, меда и јаворовог сирупа - цијена.
Ови производи се уопштено сматрају безопасном алтернативом бијелом шећеру, али не помажу у заштити зуба од каријеса нити спречавају дијабетес.
Спектор наглашава да је молекул шећера идентичан и у обичном шећеру и у меду. Сваки од њих може узроковати скокове глукозе у крви.
Повећање концентрације глукозе у крви нормално је након јела, али драстичне флуктуације нивоа повећавају ризик од дијабетеса те болести срца и кардиоваскуларног система.
Љекар је додао да квалитетан мед помаже код кашља, али умјерена употреба шећера није "штетна".
Мушкарци не би требали конзумирати више од 36 грама додатог шећера дневно, а жене не би требале конзумирати више од 25 грама додатог шећера дневно.
Најпознатији природни шећери су сахароза, глукоза, фруктоза, лактоза и малтоза.