Доктор Војислав Перишић познат је као неко ко дијели корисне савјете о исхрани, а овај пут се дотакао соде бикарбоне.
Он је упозорио људе који пију соду бикарбону на своју руку, да то не раде ако посумњају да имају повишену киселину.
Како каже, то није ефикасна метода „лијечења“ и дугорочно не рјешава проблеме.
Умјесто соде бикарбоне Перишић је дао смјернице ако сумњате да одређена храна доводи до повишене киселине.
"Стари је трик. Поједете па вам нешто не одговара, па узмете пилулу против киселине. Ако вам буде боље послије 45 минута, то је киселина. Каква сода бикарбона, човјече?! Она неутрализује киселину на пола сата, и готово је дејство, нема га. Морају се узимати лијекови који имају пролонгирани ефекат, сода бикарбона је принцип – држи воду док мајстори оду,“ рекао је др Перишић.
„Постоје и тихе киселине, гдје ви вјероватно не осјећате горушицу, али имате неку муку. Тада је најбоље да пијете чај: прије доручка шољу чаја од кантариона (једино он садржи једињење које облаже слузокожу желуца), а послије доручка чај од нане. Добро би било да током дана попијете укупно око 4 до 5 шоља чаја од нане,“ савјет је доктора Перишића.
Шта радити ако нас стално боли желудац?
„Без киселе воде са мехурићима, она ће направити проблем,“ рекао је доктор Војислав Перишић, па подијелио савјете за исхрану.
Професор казао је да би оброке требало распоредити током дана и обратити пажњу на неколико намирница.
„Пет малих оброка дневно, са мало масноћа. Једите лаке угљене хидрате, пире од кромпира и шаргарепе, направите пире од јабуке, па поједите банану. Барену пилетину исто једите, она је одлична мада нема масноће која ће нас ‘обрадовати’ када је сваримо,“ рекао је доктор.
„Лук је хранљив, има кверцетин, Божја је намирница. Моја покојна мајка га је секла на пола, па да поцрни на плотни, па га је тако убацивала у супу, знала је колико је то здраво,“ додао је др Перишић.
Увијек треба да се јавите свом љекару ако се здравствени проблем понавља или дуго траје, пише Нова.рс.