Lubenice su idealan način da se rashladite ljeti, ukusne su, a i osvježavajuće.
Međutim, u svom sastavu imaju nešto što može izazvati glavobolju i konfuziju.
"Zbog gajenja u plastenicima, lubenice imaju višak nitrata", izjavila je doktorka opšte prakse Snežana Kalabić.
Đubrivo koje se dodaje za veći prinos je vještačko i sadrži ovu supstancu. Zbog toga ne treba jesti hranu koja nije u sezoni, uključujući lubenice.
"Znate kada je vrijeme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste velike količine azotnih materija i vještačkih đubriva, zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze“, rekla je doktorica i objasnila kakav će efekat ova supstanca imati na organizam.
"Procesom varenja se pretvaraju u druge supstance i na kraju u nitozamin, koji će izazvati nelagodnost nekoliko sati nakon konzumiranja. Prvo će se javiti bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali neki ljudi mogu da dožive i pospanost, glavobolju i konfuziju. To se dešava zato što nitozamin smanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija“, upozorila je ona, prenosi "Hayat.ba".
Djeca i stari mogu dodatno da pate jer su grupa sa nižom tjelesnom težinom, pa brže osjete štetno dejstvo nitozamina.
Ovaj ljekar je takođe rekao hroničnim pacijentima koji uzimaju terapiju da izbjegavaju rane lubenice, lijekovi u kombinaciji sa azotnim supstancama mogu izazvati neželjene reakcije.