Доручак - да или не? Недавна студија дубље се бавила дебатом о томе зашто не би требало да прескочите овај кључни оброк.
Чак иако је прескакање оброка с времена на вријеме очекивано пажљиво размислите о томе. Ево само једног разлога - студија објављена у августу 2022. у часопису Академије за исхрану и дијететику открила је да прескакање оброка и једење само једног оброка дневно повећавају ризик од смртности од свих узрока и кардиоваскуларних болести.
Како доручак смањује ризик од срчаних болести
За ту студију из августа 2022. истраживачи су користили податке из Националног истраживања о здрављу и исхрани и процијенили понашање 24.011 људи старијих од 40 година. Истраживачи су кроз своје евиденције о праћењу открили да су они који су прескочили доручак имали повећан ризик од кардиоваскуларног морталитета, у поређењу са прескакањем ручка и вечере, што је било повезано са повећаним ризиком од смртности од свих узрока.
Ова студија има сличности са другом опсервацијском студијом из 2019. године, у којој се наводи да они који редовно прескачу доручак имају 21 одсто више шанси да развију кардиоваскуларне болести или доживе кардиоваскуларну смртност. Харвардска школа за јавно здравље такође је указала на везу у студији из 2013. године, а истраживачи су изјавили да је прескакање доручка повезано са високим крвним притиском и високим холестеролом - оба фактора ризика за развој срчаних болести.
Иако је важно напоменути да је ово истраживање опсервациона студија понашања и фактора ризика – наспрам рандомизоване контролне студије у којој се дешава научни експеримент – истраживање наставља да указује на позитивне предности доручка. Према Кливлендској клиници, здрав доручак може побољшати здравље вашег срца, а такође користи вашем мозгу, нивоу енергије, па чак и ризику од дијабетеса.
Дијететичарка Ејми Гудсон наводи:
"Доручак прекида ноћни пост од спавања и у суштини покреће метаболизам обезбјеђујући енергију од хране до почетка дана."
Гудсон додаје још једну кључну тачку о здравственим предностима које можете добити од доручка - може помоћи у стабилизацији шећера у крви.
Доручак такође доприноси апсорпцији витамина и минерала
Доручак може бити од користи онима које је медицински стручњак упутио да узимају витамине или минералне суплементе ујутру.
"Неки људи ако узимају суплементе не смију то да раде на празан стомак, доручак је неопходан. Циљ је конзумирање суплемената са уравнотеженим оброком богатим угљеним хидратима и висококвалитетним протеинима. Ако узимате витамин растворљив у мастима попут А, Д или Е, онда конзумирање здравих масти може помоћи у апсорпцији", објашњава.
Како направити савршено избалансиран доручак
Чак и са недавним студијама које показују да је доручак тако важан почетак дана, Гудсон предлаже посебну формулу за исхрану на почетку дана.
"Истраживања сугеришу да појединци који једу доручак богат протеинима, са отприлике 25 до 30 грама протеина, обично боље контролишу порције током дана", каже она.
Током своје каријере дијететичара, Гудсон је открила да су они који прескачу доручак обично гладнији касније током дана, што може довести до преједања, што резултира жудњом за слаткишима и грицкалицама ноћу. Уз унос довољне количине протеина из доручка, она предлаже додавање угљених хидрата богатих влакнима у доручак, који вам помажу да останете сити и промовише добро здравље цријева. Савјетује и да се укључи нека врста здраве масти, која не само да обезбјеђује тијелу енергију која му је потребна за дан, већ и штити срце снижавањем холестерола и крвног притиска.
Идеје за доручак
Иако добијање тих 25 до 30 грама протеина – заједно са добрим изворима угљених хидрата богатих влакнима и здравим мастима – може изгледати прилично компликовано, истина, формула то чини прилично једноставним.
Примјери здравог доручка су овсене пахуљице са орасима, сјеменкама и бобицама и грчким јогуртом, сендвич за доручак на енглеском мафину од цијелог зрна са јајетом, сиром и немасном говедином у комбинацији са шољицом воћа, јаја умућена са сиром и поврћем, тост од цијелог зрна, воће и млијеко или смути са бананом, бобицама, путером од орашастих плодова, млијеком и грчким јогуртом, преноси "Политикин магазин".