Vesna Dimitrijević Srećković

Endokrinolog upozorava: Štitna žlijezda ne voli ovo povrće

  • Извор: Курир
  • 13.09.2023. 07:38

Ukoliko često jedemo svježe povrće poput kelja, prokelja, brokolija, karfiola, kelerabe, blitve ili spanaća, možemo ozbiljno da ugrozimo svoje zdravlje i pokrenemo stvaranje čvorića na štitna žlijezdi.

Ovaj podatak mnogi ne znaju, pa često baš ove vrste povrća ubacuju u popularne smutije praveći tako veliku grešku, i dovodeći zdravlje svoje štitaste žlezde u opasnost.

A kako je najbolje spremiti kelj, prokelj, brokoli, karfiol, kelerabu, blitvu i spanać da bi se uništio njihov strumogeni efekat, pitali smo prof. dr Vesnu Dimitrijević Srećković, endokrinologa.


Jokić se go do pojasa

Jokić se go do pojasa "krivio" na žurci srpskih sportskih heroja

"Kelj, prokelj, brokoli, karfiol, keleraba, blitva i spanać sadrže strumogene supstance koje mogu da pokrenu stvaranje čvorova na štitastoj žlijezdi. Dovoljno je da se ovo povrće termički obradi nekoliko minuta na pari i te strumogene supstance će nestati", kaže prof. dr Dimitrijević Srećković.

Šta su čvorići na štitnoj žlijezdi?

Nodusi ili čvorići na štitastoj žlijezdi su najčešće dobroćudni i ne izazivaju poremećaje.

Međutim, pojava tvrde izrasline, posebno ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet.

Žene su generalno sklonije stvaranju čvorova (baš kao i ostalim oboljenjima štitaste žlijezde) zbog njihovog "hormonskog komponovanja".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: