Познато поврће јаког мириса и укуса. У дјетињству нисмо могли да издржимо, али смо у одраслом добу врло често откривали овај производ са потпуно друге стране.
Неки кувари се још увијек расправљају о томе како правилно и са највећом користи пржити лук. Тема је занимљива, али вриједи је мало истражити.
“Дневни магазин” је ријешио да сазна како је лук уопште користан и које штетне стране има. И такође: зашто јести лук ноћу? Многи људи то раде, али углавном не постоји потпуно разумијевање значења овог процеса. Уопштено говорећи, анализираћемо кору лука и сазнати мало занимљивије ствари.
Како правилно пржити лук
Дакле, почнимо са пржењем лука. Можете пржити било који лук осим црвеног. Ова врста се сматра салатом и од топлотне обраде се погоршава. Приликом сјечења лука из њега излазе паре које долазе у додир са очима. Да не би пустили сузе, лук прво ставите у фрижидер на 15 минута. Тако нећете плакати док га сијечете.
Генерално, главна ствар је спријечити директан контакт паре сокова лука са очима. Помоћи ће жвакање ментолне жваке, лепеза или чак само дисање на уста. Кувари који су навикли на нападе лука једноставно поквасе нож водом и издрже.
Избор сјечења лука није важан. Главна ствар је загријати тигањ са сунцокретовим уљем, пржити лук на средњој ватри док не постане провидан и тек онда посолити. Доведите „посуду“ у жељено стање и на крају баците мало путера. Тако ће лук добити одличан укус, а уље неће изгорјети током пржења.
Предности лука:
Лук је моћан и најјефтинији афродизијак. У старом Египту, чак су га звали „мошус сиромашних“. И у средњем вијеку, из истог разлога, наше поврће је било потпуно забрањено.
Лук савршено активира метаболизам, доприносећи подмлађивању крви. Чини се да поново покреће активност тијела и тако позитивно утиче на добробит особе. Неки људи који болују од главобоље осјећају се боље након мириса свјежег сока од лука.
Листови зеленог лука позитивно утичу на кожу лица. Ослободите се мрља, па чак и малих бора. Чак и дио пјеге на лицу може да се елиминише ако га често обришете са половином црног лука.
Упркос чињеници да лук има више шећера од крушака и јабука, ово поврће је корисно за дијете. Има својства сагоријевања масти и веома је добар у ослобађању од вишка воде. За оне који планирају да мршају – ово је оно што вам треба.
Лук помаже и код убода оса. Све због његовог снажног сока. Могу трљати отоке, мјеста нежељеног опадања косе, реуматске болове, лишајеве. Ово је тако чудесни лијек.
Штетна дејства лука:
Као такав, нема штете од лука. Али постоје контраиндикације. Људима који имају проблема са гастроинтестиналним трактом, панкреатитисом, затајењем бубрега, болестима срца или бубрега, лук треба јести у веома умјереним дозама.
Зашто лук јести прије спавања:
Прије спавања узмите мали комад лука и поједите га. Главна ствар: покушајте да га жваћете веома полако и замишљено у исто вријеме. Занемарите укус и мирис – ово је неопходно за позитиван ефекат.
Захваљујући својим антибактеријским својствима, лук је веома ефикасан у борби против бактерија у устима. Чак ни четкица са пастом за зубе неће стићи тамо где доспијева сок од лука. Дешава се да након обилне вечере у зубима остану микро-комадићи хране. Они чак могу изазвати упалу ујутру, а то у великој мјери утиче на расположење током цијелог наредног дана.
Мало људи не зна за корисна својства лука. Пробајте па испричајте пријатељима за ова невјероватна својства лука, пише Дневни.