Батат је често неоправдано заборављено поврће. Слатки кромпир или батат је слатко, скробно корјенасто поврће које се узгаја широм свијета.
Најчешће је наранџасте боје, али може бити и бијели и љубичаст. Батат је богат витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима.
Зашто је добар батат?
Насупрот тешком и скробном кромпиру, слатки кромпир није тежак за исхрану, не изазива проблеме у стомаку, не ствара осјећај надутости и није узрок гојазности. Све више се препоручује као дио дијета и посебних режима исхране.
Батат и здравље очију
Слатки кромпир је богат бета-каротеном, то је оно што му даје наранџасту боју. Када једемо бета-каротен, наше тијело га претвара у витамин А, који се затим користи за формирање рецептора за детекцију свјетлости у оку. Ово је важно за ноћни вид и одржавање здравља ока.
Батат и пробава
Слатки кромпир је богат влакнима, за које се показало да промовишу здрав систем за варење. Високи нивои биљних стерола (фитостерола) у слатком кромпиру могу да имају заштитни ефекат на пробавни систем.
Дијабетес типа 2
Занимљива открића сугеришу да умјерена конзумација слатког кромпира и листова слатког кромпира може да побољша регулацију шећера у крви код дијабетеса типа 2. Међутим, потребно је више доказа из како би се потврдили ови налази.
Батат и имунитет
Пошто је богат бета-каротеном, слатки кромпир такође може да помогне у подршци имунолошкој функцији. То је зато што је витамин А важан за одржавање интегритета слузокоже у респираторном систему и цријевима.