Чудесна биљка чуваркућа дјелотворна је за разне кожне проблеме при спољашњој употреби, али врло је ефикасна и када се једе.
Осим што је добра за имунитет, њени свјеже здробљени листови или свјеже исцијеђен сок благотворно дјелују на брадавице, чиреве, ране и опекотине, курје очи, сунчеве пјеге, као и на болна мјеста настала од гихта или убода инсекта.
Ево шта се догађа ако чуваркућу умјесто облога поједемо:
Показало се да је чуваркућа нарочито дјелотворна ако се комбинује с медом, и то за јачање имунитета, против циста, лошег варења, а посебно је добра против затвора.
Исјецкајте 300 г свјежих листова чуваркуће и помијешајте са 500 г меда, ставите у теглу, поклопите, замотајте у фолију и држите у фрижидеру.
Свако јутро пола сата прије доручка и кафе узмите једну кашику, а препоручује се и да пола сата након овог еликсира не једете и не пијете ништа.
Ова сјајна мјешавина подстиче и избацивање отрова из организма.
Као и код свих алтернативних лијекова, и овде се треба прије конзумирања консултовати с љекаром.
Узгој чуваркуће
Чуваркућу је лако узгојити из њених поданака. То је врло отпорна биљка која се може узгајати у теглама или на отвореном. Доступна је у различитим бојама, а нарасте до двадесетак центиметара. Гдје год да је посадите нећете погријешити. Имаћете лијеп украс, а уз то и лијек надохват руке.
Занимљиво је да чуваркућа дјелује и након замрзавања. То је логична посљедица њене високе толеранције на хладноћу и способности преживљавања у зимским условима.
Бере се од марта до октобра, а ако је у тегли онда и током читаве године. Труднице и дојиље требају избјегавати чуваркућу.
(Агросавјет)