Воће

Ево зашто је добро сваког дана јести мандарине

  • Извор: Крстарица
  • 03.12.2024. 08:11

Мандарина је кисело-слатки цитрус из југоисточне Азије који се на нашим подручјима узгаја тек од 19. вијека.

Ово воће богато витамином Ц, штити наш имунитет у сезони прехлада, а помаже нам и у одржавању витке линије. Уз све то мандарине су и  веома укусне.

Сезона је овог цитруса које повољно утиче на ваше здравље, а погледајте које су то предности:

1. Убрзавају пробаву

При конзумацији мандарина не треба заборавити ни на бијеле „трачице“ које обавијају плод с унутрашње стране коре. Ако једете много угљених хидрата и масти, тај дио цитрусног воћа препун дијеталних влакана помоћи ће да се успавана пробава убрза.

2. Чувају срце

Мандарина је добар извор калијума, који снижава крвни притисак, уравнотежује ритам срца и чува здравље кардиоваскуларног система.

3. Подмлађују кожу

Богата антиоксидантима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећење коже, мандарина је одлично средство за његу лица. Разградњом бета-каротена синтетише се витамин А, коме можемо да захвалимо на баршунастој кожи. Витамин Ц стимулише производњу колагена, па доприноси смањењу бора.

4. Смањују ниво холестерола у крви

Антиоксиданти који су присутни у мандаринама помажу у смањењу лошег холестерола и подстичу добар холестерол. Такође, мандарине садрже и влакна које помажу у чишћењу артерија од лошег холестерола, и одржавају нормалан крвни притисак.

5. Јачају имунитет

Будући да су мандарине пуне витамина Ц, оне могу дати и до 80 одсто потребног дневног уноса овог витамина. Витамин Ц у мандаринама је пресудан у превенцији прехладе и од виталног је значаја за правилно функционисање здравог имунолошког система.

6. Добре су за очи

Здравље очију одржавамо уносећи храну с каротеноидима као и другим антиоксидансима. Мандарине садрже и витамин Ц и каротеноид витамин А који помаже у спречавању макуларне дегенерације, као и у дренажи стакластог тијела ока гдје би притисак могао узроковати глауком.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: