Банана је популарно тропско воће, богато витаминима и минералима. Због високог садржаја калијума, посебно се препоручује особама које пате од умора, недостатка енергије и високог крвног притиска. Стога је често први избор за доручак, што нутриционисти не препоручују.
Зреле банане углавном се састоје од угљикохидрата, од којих су половина шећери, што их чини једним од воћа с највише шећера. Због високог садржаја калијума, банане су корисне за превенцију високог крвног притиска и кардиоваскуларних болести, као и за здравље бубрега.
Плод садржи врло мало протеина и занемарљиву количину масти. Банане су такође одличан извор витамина Б6 и калијума, а богате су и витамином Ц, манганом, магнезијумом и неким другим витаминима из групе Б комплекса. Међутим, и поред свих позитивних ефеката и нутритивне вриједности банана, оне нису препоручљив избор за доручак.
Висок садржај шећера има значајан утицај на наше благостање током цијелог дана. Када једемо банану, ниво шећера и енергије у крви се значајно повећавају, али истовремено драстично падају, објаснио је др Дарли Гиоффре.
То онда доводи до појачаног осјећаја глади, тако да људи који започну дан бананом на крају уносе више калорија током дана него што би иначе. Такође, према његовим ријечима, банане нису баш идеалан избор за добро функционирање пробаве. Када се шећер конзумира, долази до процеса ферментације, у којем се шећер претвара у киселину, чиме се блокира пробава.
Много бољи избор за доручак су житарице и пахуљице, као и здрав сендвич, док су банане бољи избор за ужину.