Температура изнад 30 у хладу, а са штандова мирисом, изгледом и окусом маме гастро делиције. За врућине се много не мари. Кува се док је хлад, јеловник се мало прилагоди, али без тијеста и колача не може.
"Зими можемо сваки колач направити, а сад у летње вријеме ми морамо гледати да се то не топи да није нешто кварљиво", каже Јасмина Млинаревић, Удружење жена Гнионица.
"Ту је воће и поврће, шљиве су домаће, ево на овој врућини моја препорука ми имамо довољно шљива крушака, а тијесто боже мој некад се мора мало", каже Јелена Спасојевић, Удружење жена свјетионик Угљевик.
Тијесто је избацио бивши начелник Вукосавља и лакши је за 12 кг. Актуелни и љети тешко одлијева традиционалној кухињи.
"Ја највише волим традиционално, иначе једем све, али сарма је неко од јела које представља наш народ могао бих то издвојити", каже Дејан Јовић.
"Што више течности, али не то да буду сокови, ујутро да буде добар цијеђен природни сок, а након тога вода", каже Борислав Ракић.
Њиховог комшију Драгана ни висок притисак не спречава да проба пршут.
"Што највише једе се масно по обичајима, суво месо и тако а сад је моментално 160 са 100", каже Драган Ђурић.
То јесте повисоко кажу здравствени радници. Са Гастро феста стижу и савјети - више воћа и поврћа а мање соли.
"А со задржава воду о организму и долази до великог повећања притиска у организму када имате вишка соли у организму", каже Снежана Вујиновић, медицинска сестра.
А добро дође и природна медицина. Мед је, кажу, увијек добар избор.
"Мед је најбоље попити ујутру, размути један напитак који је енергетски мед је антисептик, а од чајева, благ чај од коприве па се пити умјесто воде", каже Мирко Јанковић.
Углавном, лаганије, ко може. Или умјерено и без претјеривања, ко баш не може без меса и тијеста, макар ових неколико колико ће бити превруће.