Колико често заправо размишљате или бринете о здрављу бубрега? Имајте на уму да су бубрези нешто попут ратника-заштитника у људском тијелу. Они играју кључну улогу у уклањању отпада и вишка течности из тијела.
Међутим, неодговарајући начин живота, који укључује нездрав избор хране, може озбиљно штетити здрављу и правилном функционисању бубрега.
Зато одвојите неколико минута да се сјетите које намирнице треба одмах да престанете да једете или барем смањите унос на минимум ако желите да вам бубрези што дуже остану здрави и ефикасни.
Производи од меса
Месни производи, попут сланине, кобасица, виршле и пљескавица, представљају велику опасност за наше бубреге и њихово здравље.
Таква храна има висок садржај натријума, а редован прекомјерни унос натријума може довести до повећања крвног притиска и излагања бубрега претјераним напорима и стресу.
Поред тога, истраживања сугеришу да конзумирање више животињских протеина него биљних може убрзати напредовање болести бубрега.
Газирана пића
Газирана пића имају изузетно висок садржај шећера и готово да немају нутритивну вриједност. Због тога оваква пића уносе додатне калорије у вашу исхрану (нутритивно бескорисна), што може довести до повећања тјелесне тежине.
Истраживања су показала да је конзумација газираних пића повезана са низом болести, попут остеопорозе, болести бубрега, метаболичког синдрома и проблема са зубима.
Крајње је вријеме да престанете да пијете газирана пића и вратите се води или свежим воћним соковима, као што је, на примјер, свјежа лимунада.
Замрзнути оброци
Истраживања су показала да прерађена храна, као што су готова смрзнута јела и јела припремљена за микроталасне пећнице, може допринијети развоју дијабетеса типа 2.
Јако или ултра обрађена храна значи да је пуна скривене масти, шећера и/или натријума. Увијек је боље припремити свјеж оброк од цијелих намирница и избјегавати замрзнуту полуготову храну коју је потребно само пржити или загријати да би била спремна за конзумирање.
Ако апсолутно морате да једете смрзнуте оброке, изаберите оне са ниским садржајем натријума или „без додане соли“ на декларацији. Можете мало „побољшати“ нутритивни квалитет таквог оброка додавањем свјежег поврћа или воћа.
Помфрит
Ако у ресторанима брзе хране конзумирате кромпир у облику чипса или у облику прженог кромпира, треба да знате да кромпир у тако прженом облику много штети вашим бубрезима.
Пржену храну треба избјегавати да би се срце и бубрези заштитили од болести. Осим тога, кромпир је богат калијумом, а сви они који већ имају болест бубрега требало би да смање унос калијума.