Кандида је врста гљивице која се природно налази у нашем организму, али проблеми почињу када се умножи и поремети равнотежу у слузокожи која је њено природно станиште (слузокожа цријева, усне шупљине и гениталија).
Кандиду обично држе под контролом добре бактерије и јак имунитет.
Антибиотици и претјерани стрес лоше утичу на добре бактерије и имунитет, па долази до претјераног раста кандиде коју називамо кандидијазом. Већина благих до умјерених случајева кандидијазе ће се повући у року од два до три дана након завршетка лијечења. Озбиљнији случајеви кандидијазе могу потрајати неколико седмица док потпуно не нестану након третмана.
И зато, поставља се питање како излијечити кандиду природним путем.
Третман се заснива на јачању микрофлоре организма, односно јачању добрих бактерија и изгладњивању кандиде. Као што смо споменули, кандида се храни шећерима, па је први корак потпуно елиминисање шећера из исхране. То не значи само одрицање од слаткиша, већ пажљиво читање декларација на производима јер шећера има и тамо гдје га не очекујете – на примјер у конзервама.
Избјегавајте:
- Шећер
- Угљени хидрати – рижа, тјестенина, кромпир, кувана мрква, све врсте житарица
- Алкохол и кафу
- Поврће кисело у сирћету
- Млијеко
Шта је добро јести?
- Што више зеленог поврћа
- Поврће које расте изнад земље – кељ, карфиол, тиквице, патлиџан, шпинат, све врсте зелене салате, парадајз, паприка
- Месо и изнутрице
- Домаћи кисели купус
- Риба и морски плодови
- Јаја
- Јогурт, кефир, путер
- Храну припремајте с масноћом, путером или маслиновим уљем
- Коштани темељац (за обнављање цријевне микрофлоре) и све врсте бистрих супа
- Уносите довољно воде у организам
Зачини који се користе за природно лијечење кандиде:
- Ђумбир
- Кајенски бибер
- Куркума
- Цимет
- Кумин
- Бијели лук
Препоручује се да ујутро попијете чашу млаке лимунаде у коју сте додали ђумбир и мало кајенског бибера. Ово ће подстаћи рад цријева и размјену супстанци у тијелу.