Здрава и уравнотежена исхрана веома је важна за здравље јер то један од начина да се организам одбрани од сезонских вируса и бактерија. Откривамо вам које намирнице љекари препоручују да бисте без компликација пребродили овај прелазни период.
Чај или топла лимунада
Добро је познато да чај помаже код грлобоље. Зелени чај је посебно користан јер је богат антиоксидансима, а управо они пружају потпору организму у борби против инфекција. Помоћи ће вам и топла лимунада. Цитруси имају пуно витамина Ц, а мекани слој наранџе, лимуна или грејпа садржи флавоноиде, који ће оснажити имунитет.
Пилећа супа
Пилећа супа се сматра традиционалном терапијом јер не само што је топао и хранљив оброк већ научници тврде и да постоје докази да помаже у смањењу активности ћелија које су одговорне за респираторне проблеме.
Црно вино
Вјеровали или не, и црно вино може бити добар савезник у борби против прехладе. Наиме, црно вино садржи антиоксидансе који помажу организму у борби против инфекције, посебно дисајних путева. Ипак, будите опрезни! Ако пијете таблете, алкохол не долази у обзир.
Зачињена храна
Можда ће вам измамити сузе, али зачињена храна може нос учинити проходнијим. Зато слободно користите рен, љуте папричице или бибер.
Ђумбир
Истраживања су показала да је ђумбир невјероватно дјелотворан у спречавању и смиривању мучнина или других желудачних тегоба попут надутости, мучнине, нагона за повраћањем. Стога, у случају ових проблема попијте шољицу чаја од ђумбира. Сматра се да је ђумбир одличан савезник у борби против прехладе и грипа, а комбинација ђумбира, лимуна и меда побјеђује све инфекције.
Сода бикарбона
Сода бикарбона је врло чест састојак препарата за смиривање желуца. Растворите једну кашичицу соде бикарбоне у чаши воде и попијте. Микс воде и соде бикарбоне представља јефтин и практичан лек за смиривање желуца.