Штитна жлијезда игра кључну улогу у регулацији метаболизма и потребна јој је довољна количина јода за правилно функционисање.
Недостатак овог минерала може довести до хипотиреозе или струме повећања штитасте жлијезде како би се надокнадио недостатак хормона, наводи Хеалтх.
Иако одређене намирнице могу да подрже здравље штитне жлијезде, конзумација брзе и прерађене хране и глутена (код особа са интолеранцијом) може негативно утицати на њену функцију.
Испод је листа од 5 намирница које промовишу здравље штитне жлијезде.
Бразилски ораси
Осим јода, садрже и селен који помаже у регулацији хормона штитне жлијезде, а само један орах садржи између 68 и 91 мцг селена. Ипак, не треба претјеривати – превише селена може изазвати непријатне нуспојаве као што су мирис бијелог лука, опадање косе и промјене на ноктима, па се не препоручује конзумирање више од 4-5 орашастих плодова дневно.
Јогурт
Млијечни производи су добар извор јода. Међутим, количина јода може варирати у зависности од исхране стоке и начина прераде млијека. Грчки јогурт или обични јогурт са ниским садржајем масти могу да обезбиједе до 50% дневних потреба за јодом.
Говедина и пилетина
Цинк је такође важан за здравље штитне жлијезде јер помаже у производњи хормона. Низак ниво цинка може довести до хипотиреозе и проблема са растом косе. Говеђи бифтек од 85 г садржи око 7 мг цинка, док пилеће месо садржи око 2,4 мг по порцији.
Риба
Пошто јод долази из земље и морске воде, риба је одличан извор овог минерала. Порција печене рибе бакалара (85 г) садржи око 158 мцг јода, док поховани рибљи штапићи могу да обезбиједе здраву количину јода (око 58 мцг по порцији).
Поврће из породице купуса
Поврће као што су броколи, карфиол, кељ и прокељ садржи једињења која могу да смање апсорпцију јода ако се конзумирају сирова и у великим количинама, па је корисно конзумирати купус као предјело уз главни оброк. Купус је познат по високом садржају хранљивих материја, укључујући влакна, витамине Ц и К, и разне антиоксиданте.