Пластичне кутије од сладоледа изгледају врло практично и многи их не бацају након што поједу сав садржај. Лијепо их оперу и касније их искористе за држање остатака од ручка или замрзавање хране. Ипак, таква пракса увелико угрожава здравље људи.
Наиме, празне кутије од сладоледа могу пренијети хемикалије на намирнице које ставите у њих. У то се убрајају хемикалије попут УВ-стабилизатора, омекшивача или супстанца које се налазе у пластици те се могу пренијети из пластике на јело, објашњавају стручњаци.
Произвођачи осигуравају безбрижно коришћење и конзумацију сладоледа који је у кутији, али када се испразни, кутија се мора бацити у смеће. Кутије су посебно опасне ако се перу врућом водом или загријавају у микроталасној пећи.
Оне су дизајниране да се у њима држи сладолед и ништа друго. Зато немојте у њих стављати храну која је другачијег састава од сладоледа и која може “нагристи” пластику. Радије набавите посебне пластичне посуде направљене циљано од пластике која је сигурна за чување хране и коју можете више пута користити.