Јабуке су најкорисније воћа које можете уврстити у свакодневну исхрану, али није свеједно када их једете.
Познато је да јабуке побољшавају варење и рјешавају проблем са опстипацијом, добре су за јачање имунитета, јер су богате витаминима и минералима.
Према "Harvard School of Public Health", једна јабука садржи око 95 калорија, нема ни грам масти, а садржи један грам протеина, 25 грама угљених хидрата, 19 грама природних шећера и 3 грама влакана. Ипак, иако је здрава, постоји одређено доба дана када не треба јести јабуку, јер не прија организму.
Када не треба да једете јабуке?
Најгоре вријеме да поједете јабуку је касно вече и ноц́, када се метаболизам успорава и тијело улази у фазу одмора. Током ноћи тијело не може да разгради хранљиве материје које се налазе у јабуци и на крају их избацује, па неће искористити све здраве састојке овог воћа.
Зашто је јутро најбоље за јабуку?
Јутро је савршено вријеме да поједете јабуку, јер ће вас заситити, подстаћи варење и учинити метаболизам активним цијелог дана. Такође, велика количина влакана из јабуке помоћи ће вам да дуго будете сити. Ипак, јабуку немојте јести ујутру након вјежбања, јер тијело тада тражи протеине и угљене хидрате за опоравак мишића и обнову енергије, преноси Најжена.