Ђумбир има веома дугу историју употребе у разним облицима традиционалне и алтернативне медицине.
Помаже у борби против прехлада и грипа, обарању повишене температуре, дјелује противупално, умирује надражајни кашаљ, помаже код трудничких мучнина, проблема са варењем. Постоје истраживања према којима ђумбир делује и на смањење нивоа шећера у крви и лошег холестерола, као и да спречава настанак тромба.
Јединствени мирис и укус ђумбира потичу од његових природних уља, од којих је најважније гингерол. Гингерол је главно биоактивно једињење, одговорно за многа љековита својства ђумбира.
Према истраживању, гингерол има моћне антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте. На примјер, може помоћи у смањењу оксидативног стреса, што је резултат прекомерне количине слободних радикала у тијелу.
Ђумбир је препун антиоксиданата, једињења која спречавају стрес. Они могу помоћи вашем тијелу да се бори против хроничних болести попут високог крвног притиска, срчаних обољења и болести плућа. Ђумбир се највише користи као лијек за прехладу и за побољшање циркулације. Наиме, када се осјети језа, дрхтавица и други симптоми прехладе, чај од ђумбира се користи као средство за утопљавање.
У истраживању из 2015. године, која је обухватила 41 учесника са дијабетесом типа 2, конзумирањем два грама ђумбира у праху сваког јутра на празан стомак, смањили су шећер у крви за 12 одсто.
Такође је драматично побољшао хемоглобин А1ц (ХбА1ц), маркер за дугорочни ниво шећера у крви. ХбА1ц је смањен за 10 одсто током периода од 12 недеља.
Забиљежено је смањење односа аполипопротеин Б / АполипопротеинА-И за 28 одсто и смањење малондиалдехида (МДА) за 23 одсто, што је нуспродукт оксидативног стреса. Висок однос АпоБ / АпоА-И и високи нивои МДА главни су фактори ризика за срчана обољења.
Међутим, имајте на уму да је ово била само једна мала студија. Резултати су невјероватно импресивни, али их је потребно потврдити већим истраживањима прије него што се дају било какве препоруке.
Овај савјет односи се на умјерено конзумирање ђумбира, а приликом контроле и одређивања терапије свакако се посаветујте са љекаром о начину коришћења ђумбира.
Ђумбир може успорити згрушавање крви, па се његова конзумација не савјетује пацијентима на антикоагулантној терапији.
Узимање ђумбира заједно са лијековима који такође успоравају згрушавање може повећати ризик од појаве модрица и крварења.