Piletina je jedna od najčešće korišćenih vrsta mesa. Jedan od razloga je dostupnost, blag ukus bez jakog mirisa, ali i cijena koja je pristupačnija od, na primer, junetine ili teletine.
Bonus je što je ovo meso bogato raznim hranljivim materijama, korisnim za zdravlje organizma.
Međutim, ne smatraju se svi dijelovi pileta dobrim za ljudsko tijelo, objavljeno je nedavno u jednoj kineskoj studiji. Zahvaljujući iskustvu brojnih kuvara koji su svoja iskustva u kuvanju prenijeli stručnjacima, kao i saznanja tehnologa, otkriveno je koje dijelove pileta ne treba konzumirati jer su štetni po zdravlje.
Pa tako, kada jedete piletinu bolje je da ne konzumirate kožicu koja se u potpunosti sastoji od masti i, osim toga, može da sadrži veliki broj bakterija.
Takođe, preporuka je i da se ne jedu pluća, jer čak ni termička obrada visokom temperaturom nije u stanju da u potpunosti ukloni sve parazite iz njih, piše Hayat.ba
Kineski stručnjaci su savjetovali i da ne koristite glavu, jer upravo ovaj dio pileta akumulira sve štetne materije koje životinja pojede tokom svog života.