Пуна протеина

Једна шака дневно ове намирнице у потпуности опоравља организам

  • Извор: Крстарица
  • 30.04.2024. 15:29

Леблебија је махунарка из породице пасуља и има невјероватну хранљиву вриједност. Пуна је протеина и садржи толико влакана да ствара осјећај ситости неколико сати.

Богата је антиоксидансима, гвожђем, магнезијумом, калијумом и витаминима А, Е и Ц. Чак и кувана леблебија има дупло више гвожђа од исте количине меса. Такође садржи велику количину протеина. Из тог разлога се препоручује трудницама и током менструације.

Када је у питању биохемијски састав леблебије, сушено зрно ове махунарке садржи 23% протеина, 53% угљених хидрата, 4-5% биљног уља, 3-5% целулозе и 3% минералних материја. Избацује токсине и помаже у губитку тежине. Захваљујући влакнима које садржи у великим количинама, одлична је за подстицање мршављења. Осим тога, ако их редовно једете, избацићете све нагомилане токсине из цријева и јетре.

Погодна је за дијабетичаре

Истраживања су показала да дијабетичари типа 1 који често конзумирају храну богату влакнима имају смањен ниво глукозе, а код дијабетичара типа 2 може се побољшати ниво шећера у крви, липида и инсулина.

Штити здравље костију

Гвожђе, фосфати, калцијум, магнезијум, манган, цинк и витамин К који се налазе у леблебијама доприносе здрављу и снази костију. Међутим, треба бити опрезан када су у питању ови минерали, јер превише фосфора, а премало калцијума може довести до слабљења костију.

Снижава крвни притисак

Једна од најважнијих промјена које треба да урадите да бисте снизили крвни притисак је да једете храну која садржи мало натријума, а то је управо оно што је леблебија. Поред тога, постоји и калијум, који је подједнако важан за нормализацију крвног притиска.

Припрема леблебије

Прије кувања потребно их је потопити у воду најмање 8 сати. Након тога их пребаците у шерпу, залијте водом и кувајте око 40 минута на лаганој ватри са поклопцем, односно 20 минута у лонцу под притиском. У суштини, прави се попут других куваних јела, запршка вам не треба, јер је она сама довољно густа, а на крају вам остаје само да је зачините по свом укусу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.