Доручак није само кључ за енергију током цијелог дана, већ и дио исхране на који треба обратити пажњу приликом мршављења.
Према стручњацима ово су 3 навике јутарње навике које треба да коригујете ако желите да смршате.
Не прескачите доручак
Боље је доручковати сат времена након буђења, а сат времена прије попити чашу топле воде. Чињеница је да у тренутку буђења ниво кортизола у тијелу достиже свој врхунац. А ово је важан хормон који је укључен у регулацију метаболизма угљених хидрата. Кортизол активира разградњу глукозе у мишићима и изазива краткотрајну инсулинску резистенцију у ћелијама, па је најбоље доручковати 60 минута након буђења.
Немојте пити кафу одмах након буђења
Испијање кафе на празан стомак може иритирати зид желуца и изазвати бол и горушицу. Такође ће изазвати прекомјерно ослобађање кортизола. Резултат је повећан апетит, анксиозност и раздражљивост.
Кафа подстиче лучење желудачног сока у желуцу. Његова главна компонента је хлороводонична киселина, а агресивна је према слузокожи унутрашњих органа.
За доручак вам је потребан пун тањир, а не залогај с ногу
Морате узети обичну равну плочу за вечеру пречника од 20 до 26 центиметара. Затим га треба визуелно подијелити на два дијела, а једну од половине - поново на два. Тако добијамо један дио од 50% и два од 25%. Већи дио тањира је испуњен поврћем, а преостала два су подједнако испуњена протеинском храном и сложеним угљеним хидратима. Стручњаци препоручују да у тањир додате додатну масноћу у виду орашастих плодова или пола авокада, а можете додати и пуномасну павлаку, пише сајт "Wday".