Јела од јаја садрже многе витамине, минерале и храњиве материје потребне нашем тијелу. На примјер, кокошија јаја садрже пуно протеина који се лако варе, а немају угљених хидрата.
Према истраживању научника са Универзитета у Тексасу, јаја могу бити дио готово сваке исхране, ако особа није алергична на њих.
Јаја пржена на уљу не сматрају се здравим јелом, поготово ако их превише пржите. Таква храна повећава ниво холестерола у крви. Што више пржите јаја, то ће садржати више канцерогених и других штетних материја.
Кувана јаја су здравија, али што их дуже кувате, она ће имати мање храњивих материја. Ако након гуљења љуске на жуманцу остане зелени траг, то значи да је јаје изгубило многе важне микроелементе.
Зато је најбоље јести кајгану која се најчешће припрема без уља или на мало маслиновог уља, преноси б92.