Током хладних зимских дана, када су температуре испод нуле, тешко је сачувати здравље и имунитет, јер је то период када најчешће нападају вируси и разне инфекције.
С обзиром на то да се током зиме људи углавном мање крећу, потребно је додатно водити рачуна о здрављу, а у наставку вам доносимо неколико савјета како да то и постигнете.
О чему треба водити рачуна зими?
Током зимских мјесеци једе се јача храна, људи се углавном мање крећу, па је тијело у том периоду успорено, кожа је блиједа и сува, па је лако постати мета за инфекције.
За почетак, добра храна и редовна активност, односно вјежбање, играју велику улогу у борби против болести, а ево још неколико савјета како да сачувате здравље.
Пијте воду и чајеве
С доласком хладнијих дана оброци постају "тежи", а течност олакшава посао дигестивном систему, помажући му да лакше свари храну. Стручњаци препоручују да се сваког дана пије од 1,5 до два литра воде, без обзира на то које је доба године.
Ако сте се током љета хранили лаганије, зими ћете вјероватно прећи на нешто тежу храну, што је и нормално, јер кад стигну хладни дани, више нам пријају врућа јела која готово по правилу имају више калорија, а то значи да су органи за варење оптерећенији. Како би им посао био бар мало олакшан, треба пити чајеве који поспјешују варење, а то су чај од нане, коморача, камилица и сл.
Смањити унос шећера
Понекад ово није лако спровести у дјело, јер тијело тражи шећер, а посебно у стресним ситуацијама. Нажалост, сви смо свјесни које су његове негативне стране: прекомјерна тежина, висок крвни притисак, дијабетес...
Наравно, тешко је трајно макнути шећер с јеловника, међутим, можете бар покушати попити чај или кафу без шећера неколико дана или чак седмица, не грицкати слаткише и сл.
Такође, ако избаците брзу храну, аутоматски смањујете потрошњу шећера, јер се он налази у већини хране, као што су готови преливи, умаци и сл.
Редовни доручак и ручак
Изостављањем доручка метаболизам смањује брзину, што је и логично, јер му тако ускраћујемо енергију кад му је најпотребнија. Без обзира на то да ли ујутро имамо апетита или не, потребно је доручковати два до три сата након устајања. Производи од цијелих житарица, попут зобених пахуљица или интегралног хљеба, најбољи су избор за доручак, јер они пружају тијелу дуготрајну енергију.
Осим тога, одвојите вријеме и за ручак, те жваћите и слушајте своје тијело које ће дати сигнал када будете сити. Уз то, здјелица салате или нешто поврћа се препоручује уз сваки ручак.
Крећите се и вјежбајте на ваздуху
Препорука је да изађите на свјеж ваздух бар 15 до 20 минута сваки дан. Иако температуре падају, то не значи да треба да одустанете од провођења времена напољу, поготово када је ријеч о физичкој активности. Вјежбајте на свјежем ваздуху, јер ће хладноћа помоћи да ојачате имунолошки систем. Но, то не морају бити никакве захтјевне вежбе, довољно је да уживате у шетњи или лаганом трчању.
Ако имате прилику, укључите 30 до 45 минута тренинга издржљивости два пута седмично и три лака тренинга мишића по 15 до 20 минута у свој свакодневни живот.
Облачите се слојевито
Слојевито облачење зими помаже вам да сачувате температуру тијела те спречава претјерано знојење.
Иако вам се можда чини да то неће добро изгледати уз вашу модну комбинацију, оно што је сигурно јесте да ће вам на овај начин бити топлије, а увијек можете да одузмете или додате један слој по потреби.
Узимајте витамин Ц
Ово је заиста важно, јер витамин Ц јача имунолошки систем, који је најбоља одбрана од вируса, нарочито када говоримо о грипу и прехлади који су уобичајени за ово доба године. Како бисте унијели довољно витамина Ц у организам, једите што више воћа и поврћа, а нарочито цитрусе и паприке.
Воће и поврће спадају међу најздравије намирнице, а помоћи ће вам да ојачате имунитет како бисте се лакше изборили са потенцијалним инфекцијама. Ако сте у могућности, купујте воће и поврће органског поријекла, с обзиром на то да је оно много здравије.