Несумњиво сте чули за хлорофил и вјероватно знате да биљке не би могле да функционишу без њега. Ипак, да ли сте знали како хлорофил може бити користан и за људе?
Као што смо још из биологије учили, хлорофил је врста биљног пигмента који је одговоран за апсорпцију свјетлости у процесу фотосинтезе, којом се ствара енергија. Осим одржавања биљног живота, испоставило се да је хлорофил повезан са могућностима природне превенције рака, да може да штити ДНК од оштећења изазваних токсичним плијеснима као што је афлатоксин, и може да помогне у процесу мршављења.
Хлорофил се налази у свим зеленим биљкама, укључујући лиснато и друго поврће које обично једемо, а има га и у неким врстама алги или бактерија.
Биљке и алге користе хлорофил за "хватање“ сунчеве свјетлости која је потребна за фотосинтезу, због чега се хлорофил сматра "хелатом“.
У природи постоје два главна облика хлорофила: хлорофил-а и хлорофил-б. Постоји мала разлика између та два типа, у суштини сваки апсорбује сунчеву свјетлост на различитим таласним дужинама.
У биљкама које садрже хлорофил, постоји однос 3:1 хлорофила-а (плавкасто-црна чврста супстанца) и хлорофила-б (тамнозелена чврста супстанца), а оба "раде" заједно и видљиви су као тамнозелени пигмент.
Док је хлорофил потпуно природан, слична полусинтетичка смјеса која се зове хлорофилин се прави у лабораторијама и користи се у суплементима. Такви суплементи постоје више од 50 година и обично се користе за лијечење рана на кожи и код проблема са варењем.
Вјерује се да суплементи хлорофилина помажу у неутрализацији оксиданата, што значи да ефикасно смањују оксидативна оштећења изазвана факторима као што су лоша исхрана, хемијски карцерогене материје, излагање УВ свјетлу и зрачење.
Хлорофил и детоксикација јетре
Хлорофил може да заштити здраве ћелије и тјелесно ткиво тако што повећава ензиме друге фазе биотрансформације. Они су важни јер јачају здравље јетре а стога и природну елиминацију потенцијално штетних токсина из тијела.
Неке ране студије које су укључивале животиње, показују да хлорофилин може смањити ризик од оштећења јетре изазваних афлатоксином или од рака јетре повећањем активности ових ензима.
Афлатоксин-Б1 (АФБ1) је повезан са повећаним ризиком од рака јетре јер се метаболише у канцероген који изазива ћелијске мутације. У студијама на животињама, суплементација са хлорофилином уз истовремено конзумирање великих количина дијететског АФБ1 значајно је смањила количину оштећења ДНК.
То је посебно важно за људе који конзумирају велике количине житарица или махунарки, као што су они који живе у неразвијеним земљама.
У Кини, плацебом контролисано испитивање које је укључивало 180 одраслих особа са високим ризиком од хепатоцелуларног карцинома (канцер који захвата хепатоците, посебне ћелије јетре) и хроничне инфекције хепатитисом Б, дато је учесницима - или 100 милиграма хлорофилина или плацебо, прије оброка три пута дневно. Након 16 недјеља узимања хлорофилина, нивои АФБ1 су пали у просјеку за 55 процената више код оних који су узимали хлорофилин у поређењу са онима који су узимали плацебо, што сугерише да хлорофил подржава здравље јетре на користан и безбиједан начин.
Лакше зарастање рана
Сматра се да хлорофилин успорава брзину репродукције штетних бактерија, што га чини корисним за зарастање рана и спречавање инфекција. Још од 1940-их, хлорфилин се додаје одређеним мастима које се користе за зарастање упорних отворених рана код људи, као што су васкуларни чир и декубитиси.
Утврђено је да помаже у смањењу упале узроковане повредама или ранама, подстиче зарастање и чак контролише мирисе узроковане акумулацијом бактерија.
Хлорофил, варење и контрола тежине
Још један начин на који хлорофил побољшава детоксикацију је убрзавање елиминације штетних материја, балансирање нивоа течности и смањење случајева застоја у пробави, односно затвора. Поред тога, прелиминарна истраживања показују да хлорофил подржава метаболизам и повећава вјероватноћу успјеха у напорима за смањење тјелесне тежине.
Студија из 2014. коју је спровело Одјељење за експерименталну медицину на Универзитету Лунд у Шведској открило је да суплементи хлорофила узимани заједно са оброком богатим угљеним хидратима смањују осјећај глади, повећавају нивое холецистокинина и помажу у спречавању хипогликемије код жена са прекомјерном тежином.
Док су досадашње студије углавном разматрале ефекте хлорофила на губитак тежине који узимају глодари, резултати сугеришу да би он могао помоћи природном сузбијању уноса хране и спријечити повећање тјелесне тежине и код људи.
Мала студија коју је спровео Универзитет у Лунду анализирала је 20 гојазних жена које су јеле оброке у три различите прилике. Оброци су се састојали од шведског доручка богатог угљеним хидратима, узетог са или без додатка хлорофила.
Оброци са хлорофилом помогли у сузбијању осјећаја глади и повећаном лучењу хормона ситости након уноса хране, спречавајући компензациону исхрану касније у току дана - за коју бисмо очекивали да ће временом помоћи у губитку тежине и контроли апетита.
Заштита коже
Постоје неки докази да хлорофил побољшава здравље коже због својих антивирусних својстава, омогућавајући да се спријечи развој херпеса у устима или у гениталном подручју узрокованих вирусом herpes simplex. Неке студије су откриле да, када се на кожу нанесе маст или крема која садржи хлорофил, то помаже у смањењу броја чирева које се појављују и убрзава вријеме зарастања, што га чини природним третманом за херпес.
Утврђено је и да убризгавање хлорофила директно у кожу или наношење путем лосиона помаже у смањењу поновног појављивања канцерогених ћелија код људи са карциномом базалних ћелија, веома честим типом рака коже.
Због свега наведеног, не избјегавајте купус, шпинат, броколи, боранију, краставац, грашак, шпарглу…