Лимунова кора је често занемарена и одбачена, иако је изузетно нутритивна. Слично као сок од лимуна, она је богата витамином Ц, влакнима и антиоксидансима, а њено додавање у разна јела може унаприједити наше здравље и обогатити укус хране.
Њена нутритивна вриједност и љековита својства могу бити од велике користи, посебно у зимским мјесецима када је наш имунитет подложнији болестима.
Постоји неколико начина на које можете искористити лимунову кору у својој исхрани:
Лимунова кора може значајно унаприједити укус колача, хљеба и пецива, додајући им цитрусну свјежину. За најбоље резултате, кора се треба ренденати на ситно, а приликом рендања треба избјегавати бијели дио коре испод жутог слоја јер он има горак укус. Ова мала промјена може учинити разлику у окусу ваших печених производа.
Уље са укусом лимуна може бити фантастичан додатак разним јелима попут салата, тјестенина, грилованог поврћа или рибе. Ово уље не само да побољшава окус, већ посједује и антиинфламаторна својства, те има бројне користи за срце.
Један од једноставнијих начина за уживање у лимуновој кори је припремање чаја. Кора се прокуха у води и добија се ароматичан напитак који можете пити топао или хладан. За додатни окус, можете додати листове ђумбира или нане, чиме ћете појачати благи цитрусни окус и додатно унаприједити здравствене користи овог чаја.
Лимунова кора може бити савршен додатак разним супама. Осим што ће побољшати окус, она помаже у бољем варењу и јачању имунитета, што је посебно корисно у зимским мјесецима када је организам подложнији прехладама и болестима.
Укључивањем лимунове коре у вашу исхрану, можете уживати у свим њеним здравственим предностима, као и обогатити своје оброке здравим и укусним састојком, преноси Кликс.