Научници са Универзитета Туфтс открили су да конзумирање само двије шаке пистација дневно може помоћи у заштити од макуларне дегенерације, главног узрока губитка вида код старијих особа.
"Наше истраживање показује да пистације нису само укусна ужина, они могу имати значајне користи за здравље очију", рекао је др Тами Скот, главни аутор студије и неуропсихолог.
Шта је макуларна дегенерација?
Макуларна дегенерација је болест која постепено оштећује макулу - дио мрежњаче одговоран за оштар, централни вид.
Како болест напредује, обољелима је све теже да препознају лица, читају и обављају свакодневне послове, а периферни вид остаје очуван, преноси Index.hr.
Иако не постоји лијек, здрава исхрана може играти кључну улогу у спријечавању и успоравању напредовања болести.
Здравствене предности пистација
Пистације су богате лутеином, моћним антиоксидансом који помаже у заштити мрежњаче од штетног плавог и УВ зрачења.
Студија је показала да су учесници који су шест недјеља конзумирали двије шаке несланих, суво печених пистација значајно побољшали густину макуларног пигмента, што је кључно за здравље очију, пише "New York Post", преносе Вијести.
"Лутеин дјелује као сунчане наочаре за ваше очи", објашњава Скот.
Осим у пистацијама, лутеин се налази и у лиснатом зеленом поврћу, али га тијело много ефикасније апсорбује из пистација захваљујући природном садржају здравих масти.
Осим што помажу нашем виду, пистације могу смањити оксидативни стрес и упале у мозгу, што је важно за превенцију срчаних болести и дијабетеса.
Такође су богате влакнима и протеинима, побољшавају варење, помажу у регулисању тјелесне тежине и снижавају крвни притисак и холестерол.