Исхрана богата протеинима постаје све популарнија због тога што помаже код губитка килограма, повећања мишићне масе и цјелокупног здравља. Ипак, може ли повећани унос протеина бити штетан за наш организам?
Иако је задовољавање дневних потреба за протеинима кључно, повећано конзумирање протеина може довести до нежељених нуспојава без пружања икаквих додатних здравствених предности.
Протеин је један од три макронутријента који су вашем тијелу потребни у великим количинама, заједно с мастима и угљеним хидратима. Када се конзумира, протеин се разграђује на аминокиселине односно блокове за изградњу протеина који се користе за раст мишића, производњу хормона, контролу тежине и подршку имунитету.
Било да пратите биљну исхрану или конзумирате и друге намирнице, протеине можете добити из разних биљних и животињских намирница.
Тренутни референтни унос протеина у исхрани предлаже дневни унос најмање 0,8 грама протеина по килограму тјелесне тежине. Важно је запамтити да је ова препорука полазна тачка за просјечно здраву, неактивну одраслу особу, а одређеним особама ће можда требати више.
Конкретно, потребе за протеинима могу бити веће током трудноће, код активнијих појединаца или током опоравка од повреде или критичне болести. Потребе за протеинима такође могу бити веће код старијих особа како би се смањио губитак скелетних мишића који долази са старењем.
Додатна истраживања сугеришу да би могло бити пожељно конзумирање више од препоручене дневне дозе протеина. Новије студије показују да је најмање 1,2 до 1,6 грама по килограму дневно висококвалитетних протеина идеалан циљ за одрасле како би постигли оптималне здравствене резултате.
Факторе као што су старост, ниво активности и здравствено стање треба узети у обзир при одређивању ваших потреба за протеинима. Увијек се посавјетујте са својим љекаром или нутриционистом за персонализоване смјернице о вашим прехрамбеним потребама.
Стручњаци препоручују да унос протеина не прелази два грама по килограму тјелесне тежине дневно због могућих нуспојава.
Константно прекорачење те количине може резултирати проблемима с метаболизмом, оптерећењем бубрега, повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести и дебљањем. Важно је више се фокусирати на конзистентан унос протеина током дана умјесто на претјерану конзумацију.
Осим тога, конзумација превише протеина, посебно из животињских извора с високим удјелом масти, може повећати потенцијални ризик од здравствених проблема током времена.