Акумулација токсина у тијелу оптерећује бубреге и јетру, успорава метаболизам и отежава апсорпцију витамина и минералних соли.
- Оток
- осип по кожи
- умор
- главобоља
- вишак себума
- гастроинтестиналне иритације
- кожа без сјаја
- перут
- губитак косе
Токсини имају тенденцију да се акумулирају у органима одговорним за њихово уклањање: бубрезима, јетри, цревима, пише РТЦГ.
Шта јести за детоксикацију организма
Генерално, пожељна је храна богата водом, влакнима, витаминима и антиоксидансима. Ово су намирнице којима треба дати предност:
- Интегралне житарице
- поврће: посебно зелено лиснато поврће (спанаћ, блитва, зелена салата) и купус, карфиол, броколи, прокељ
- риба, најбоље скуша и свјеж лосос јер су богате омега-3 киселинама
- махунарке
- јаја: 1-2 пута недјељно
- зачини и ароматично биље по укусу, умјесто соли
- свјеже сезонско воће -
- екстра дјевичанско маслиново уље, сирће, лимунов сок, јабуково сирће.