Иако неки извори тврде да су јаја лош прехрамбени избор када је у питању здравље срца, кардиохирург Џереми Лондон тврди другачије.
"Холестерол из хране заправо не утиче толико на укупан ниво холестерола у тијелу колико смо некад мислили", објаснио је др Лондон.
Јаја су, према његовим ријечима, изврстан извор протеина те су богата минералима и микронутријентима попут витамина Д, Б12, селена и колина.
"Показало се да нису ризик каквим су се сматрала у 70-им и 80-им годинама", рекао је, додајући да се данас сматрају одличним прехрамбеним избором. The American Heart Association наводи да је једно јаје дневно сигурно за срце код здравих одраслих, док су два прихватљива за старије особе с нормалним холестеролом.
Др. Лондон је истакнуо да већина прехрамбених вриједности заправо долази из жумањка, док је бјелањак богат протеинима.
На крају је нагласио да је конзумација јаја лични избор. "Слушајте своје тијело, пратите своје биомаркере и створите прехрамбени план који је потпуно прилагођен вама", закључио је.