Karfiol je jedna od najzdravijih namirnica koja je bogatata sadržajem esencijalnih aminokiselina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora.
Pored toga što je veoma ukusan i od njega se mogu napraviti razna jela, poput rižota, tijesta za picu, raznih preliva, on u sebi sadrži i ljekovita svijstva koja smanjuju mogućnosti pojave raznih infekcija i bolesti.
On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni spriječavaju da se pojave štetni enzimi. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko tijelo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Uspješno će spriječiti nastanak raznih srčanih oboljenja. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.
Dobićete dozu vlakana
Karfiol je prepun vlakana. U samo jednoj činiji nalaze se 2 do 3 grama vlakana. Ona su, naravno, važna za cjelokupno zdravlje, a mogu vam pomoći i da izgubite kilograme.
Osim što će pomoći da vaš probavni sistem pravilno funkcioniše, vlakna takođe mogu smanjiti upalu. Takođe vam pomažu da se osjećate sito, što znači da je manja vjerovatnoća da ćete se osjećati prejedeno.
Ipak, iako je veoma zdravo jesti ovu namirnicu, ona ima i nekoliko mana, koje mogu izazvati neke od neprijatnih osjećaja.
Možete osećati nadunost
Osim vitamina C, E i K, karfiol sadrži i FODMAP. FODMAP su fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, što u osnovi znači da je ova namirnica izrađena od ugljienohidrata kratkog lanca koji se u tankom crijevu ne probijaju tako lako. Ono što se događa je da fermentiraju u debelom crijevu, što ne uzrokuje samo nadutost i gasovi već su studije povezale FODMAP sa sindromom iritabilnog creva.