Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свјежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване.
Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих храњивих вриједности, а добија пробиотичке особине.
Кисели купус (ферментисани купус) је важна намирница обзиром на богати нутритивни састав. Добија се процесом биолошке ферментације под утицајем бактеријских култура који дјелују позитивно на људски организам. Производња киселог купуса датира из веома раног периода. Сматра се, према данашњим сазнањима, да су производе биолошком ферментацијом производила још грчка племена која су живјела прије 4000 година. Такође има индиција да су производе ове врсте производили и прастановници Аустралије. Касније су се производњом киселог купуса нарочито бавиле европске земље и то на истоку Руси и Пољаци. Они овај поступак нису користили само за конзервисање купуса, него и лубеница, парадајза, крушака и јабука и на тај начин им продужили трајност. У Норвешкој је овај начин конзервисања био употребљен за конзервисање пастрмки.
Нутритивне и биолошке вриједности киселог купуса
Кисели купус обилује витамином Ц, минералним материјама и фитонутријенсима који су јако важни за људско здравље.
Садржи свега 18 кцал на 100 г и зато спада у ред дијеталних намирница.
Гликозинолати су материје са изразитим антиканцерогеним дејством што још више доприноси позитивном учинку киселог купуса по људско здравље. Врло важно је напоменути лаксативно дејство киселог купуса због присуства декстрана који настаје под утицајем Леуцоностоц месентероидес, доминантне врсте бактерије која је присутна у првом дјелу ферментације купуса. Због свега наведеног кисели купус се сматра биолошки вриједном намирницом, наводи Политика.
Кисео купус садржи фолну киселину и витамине А и Д. Метилметионин у киселом купусу је добар лијек против чира на желуцу и дванаестопалачном цријеву као и против гастритиса.
Љековита својства киселог купуса:
Кисели купус не само да има изузетна нутритивна већ и љековита својства:
- освјежава дух и дјелује на расположење,
- организам чини отпорним на стрес,
- активира размјену материја у мозгу и нервима,
- подстиче размјену гвожђа у крви,
- помаже стварању црвених крвних зрнаца и стимулише рад ћелија,
- помаже при изградњи костију,
- регулише и смањује количину масних материја и холестерола у крви,
- подстиче метаболизам масних ћелија,
- повољно утуче на имунитет,
- доприноси обнављању истрошеног везивног ткива рана и опекотина,
- повољно дјелује против неких врста рака.
Пошто је кисео купус богат натријумом, избјегавајте додатне слане намирнице како не би дошло до повећања вриједности крвног притиска или поремећаја бубрежних функција код људи са болестима бубрега.
Најхранљивији и најздравији је сиров кисео купус, као салата или додатак неким јелима, како би се појачао његов љековити ефекат најбоље је додати му алеву паприку у маслиново уље. Претјерано конзумирање киселог купуса може довести до надимања и надутости.
Расол
Расол (сок од киселог купуса) је веома љековит напитак, а најпознатији је домаћи лијек против мамурлука, богат витаминима Ц, Е, К и Б, као и метилметионином.
Расол је познат и као лијек за све тегобе органа за варење и лијечење чира на желуцу и дванаестопалачном цријеву и као народни лијек при смањењу отеклина на зглобовима. Помијешан са соком од мркве и репе, одличан је напитак за особе које су у дефициту са калцијумом. Између осталог, расол дјелује против гљивица и бактерија и дјелује противупално.