Ђумбир се од давнина користи у традиционалној кинеској медицини и познат је по својим благотворним ефектима на опште здравље и виталност.
Међутим, није погодан за свакога, па је важно знати у којим ситуацијама га треба избјегавати.
Ђумбир садржи гингероле, једињења која имају антиинфламаторно, аналгетичко и антипиретичко дејство. Ове супстанце су кључне за превенцију и ублажавање симптома хроничних инфламаторних болести.
Ко би требало да избјегава ђумбир
Особе са улцерозним колитисом и инфламаторним обољењима цријева могу да имају непријатне реакције ако уносе ђумбир у већим количинама.
Особе са поремећајем згрушавања крви требало би да га избјегавају, јер ђумбир подстиче циркулацију и може да повиси крвни притисак.
Труднице, нарочито у посљедње двије недјеље трудноће, требало би да избјегавају овај зачин, јер може изазове контракције материце.
Особе које се спремају за хируршке захвате требало би да прескоче ђумбир, јер може да повећа ризик од обилнијег крварења.
Особе које узимају одређене лијекове, као што су лијекови за срце, антихистаминици, лијекови против тумора или лијекови за мршављење, треба да се посавјетују са љекаром прије него што почну да користе ђумбир.
Здравствене предности ђумбира?
Ђумбир у храни и пићима побољшава варење, помаже у санирању прехладе, а топле облоге од ђумбира могу да смање напетост, болове и грчеве.
Ипак, иако има много корисних својстава, важно је бити умјерен.
Фитотерапеути саветују да не прелазите дозу од четири грама дневно, јер веће количине могу да изазову гасове, надимање и жгаравицу.