Savjeti

Ko treba da bude oprezan sa kupusom?

  • Извор: Новости.рс
  • 27.12.2021. 10:21

Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je za jačanje imunuteta, obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave.

Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u tijelu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.

Kako bi sačuvali sve dragocjene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata.

I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogriješiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savjetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.

Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu, piše portal "Novosti.rs".

Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mliječne proizvode.

Kupus podstiče tegobe pankreatitisa i čira na želudcu.

Тагови: