Спроведена су бројна истраживања о утицају кафе на људски организам, а показало се да начин припреме кафе увелико утиче на то колико је популарни топли напитак штетан или користан за организам.
Према мишљењу стручњака, турска кафа и еспресо су најопасније за људски организам.
Велике количине такве кафе садрже веће количине хемикалија цафестол и кахвел које негативно утичу на кардиоваскуларни систем, а такође повећавају ниво нездравог (ЛДЛ) холестерола и триглицерида у крви, рекла је дијететичарка Лиса Дрејер за ЦНН.
На другом мјесту су кафа с млијеком и капућино. Овако припремљена кафа садржи више калорија јер садржи млијеко, па се конзумација кафе с млијеком може негативно одразити на фигуру.
Филтер кафа се показала као најкориснија. Овако припремљена кафа садржи најмање штетних материја, показало је истраживање објављено у "European Journal of Preventive Cardiology".