Правилно чување

Које поврће смијете стављати у замрзивач

  • Извор: Б92
  • 06.10.2024. 10:03

Захваљујући савременим замрзивачима, разно воће и поврћа доступно нам је у исхрани током цијеле године.

Када говоримо о замрзавању поврћа и чувању у замрзивачу, важно је знати да се не припрема и не чува на исти начин у замрзивачу све поврће.

Поред наведеног, треба знати да се за неке врсте поврћа не препоручује чување у смрзнутом стању.

Свјеже и сјецкано поврће

Неке врсте поврћа треба само опрати, исјецкати и спаковати у замрзивач. За њих је и замрзавање и одмрзавање углавном просто и једноставно.

У поврће које не треба посебно третирати прије замрзавања спадају црни лук и паприка. Пожељно је ово поврће исјецкати, добро спаковати у кесе па смјестити у фриз.

Нарочито је важно црни лук добро спаковати (најбоље у дупле кесе), како јак мирис не би прешао на остале намирнице у замрзивачу.

Бланширано поврће

Поврће прије паковања у замрзивач углавном треба бланширати. Бланширање се врши тако што се опрано поврће потопи у врућу воду неколико минута (2-5 минута). Послије бланширања, поврће треба охладити и спаковати у пластичне кутије или кесе, па смјестити у замрзивач.За сљедеће поврће стручњаци (нутриционисти) тврде да га треба бланширати: боранија, брокули, грашак, кукуруз, парадајз, прокељ, шпинат, зелениш за кување…

Кувано поврће

Прије замрзавања треба скувати сљедеће намирнице (поврће) : бијела репа, тиква, пашканат, сладак кромпир, шаргарепа (пире од шаргарепе)… Послије кувања, када се охлади, ово поврће се пакује у кесе или нешто слично.Уколико се шаргарепа не скува и не направи од ње пире, није препоручљива за чување у замрзивачу (ни цијела ни сјецкана).

Шта не треба замрзавати

Неке врсте поврћа не треба чувати у замрзивачу зато што губе и облик и корисне састојке па послије одмрзавања просто нису за упоребу.

Никако не треба замрзавати сљедеће поврће: цвеклу, шаргарепу, карфиол, краставац, плави парадајз, зелену салату, празилук, кромпир, ротквице, тиквице и шпаргле.

Остале напомене и савјети

Важно је напоменути да је поврће пожељно чувати до 6 мјесеци замрзнуто у замрзивачу. Дуже од шест мјесеци у замрзивачу се могу чувати боранија, броколи, грашак, парадајз и пашканат, али највише до 12 мјесеци. Предуго чување намирница у замрзивачу (више од 12 мјесеци) није препоручљиво, јер се губе корисни састојци а неке намирнице могу бити и штетне по здравље послије толиког чувања у смрзнутом стању.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: