Кисели купус дефинитивно није за сваког.
Због свог састава, посебно високог садржаја соли и киселости, постоје одређене групе људи које би кисели купус требало да конзумирају с опрезом или да га потпуно избјегавају.
Ево ко би требало да обрати пажњу:
Особе са високим крвним притиском (хипертензијом)
Кисели купус је богат натријумом због процеса ферментације и додавања соли. Прекомјеран унос соли може погоршати хипертензију и повећати ризик од кардиоваскуларних проблема.
Особе са проблемима са бубрезима
Вишак натријума може додатно оптеретити бубреге, нарочито код људи са хроничним бубрежним болестима.
Особе са осјетљивим стомаком или гастритисом
Киселина у купусу може иритирати желучану слузницу код особа са гастритисом, чир на желуцу или оних који су осјетљиви на киселе намирнице.
Људи склони надимању и гасовима
Ферментисане намирнице попут киселог купуса могу изазвати надутост и појачано стварање гасова код људи који нису навикли на ову врсту хране.
Особе са хистаминском интолеранцијом
Кисели купус садржи хистамин, који може изазвати симптоме попут главобоље, осипа или пробавних проблема код људи са хистаминском интолеранцијом.
Пацијенти који узимају одређене лијекове
Особе које користе диуретике, АЦЕ инхибиторе или лијекове за снижавање крвног притиска треба да пазе на унос натријума, јер он може смањити ефикасност терапије. Ако припадате овој групи, савјетује се да се консултујете са љекаром или нутриционистом прије него што уврстите кисели купус у исхрану.
За већину људи, кисели купус је здрав, богат пробиотицима и може допринијети здрављу црева. Међутим, особе са специфичним здравственим стањем требају бити опрезне или се консултовати са стручњаком, пише Нова.рс.