У топлим данима, наш топлотни баланс је неуравнотежен јер људско тијело производи и прима више топлоте. Дакле, да се не би прегријао, наш мозак у други план ставља процесе варења. Као резултат тога, наш апетит је смањен, а потреба за калоријама такође се смањује. На срећу, ми у овом тренутку имамо мање жеље за масним и прженим јелима, а спремнији смо да посегнемо за лаганим и освјежавајућим јелима.
Оно што једемо по топлом времену утиче на наше благостање. Конзумирање одређених производа у таквим данима може да повећа, на примјер, осјећај умора, поспаности и апатије. Зато би најбоље било одустати од брзе хране. За варење, примјера ради, пљескавица, тијелу је потребно много енергије, што изазива повећање температуре и крвног притиска. Појачивачи укуса присутни у таквој храни узрокују да немамо енергије и да се осјећамо поспано касније током дана.
Још један оброк који је боље прескочити током врућина је месо са роштиља. Ово може да изгледа изненађујуће, али животињски протеини су тешко сварљиви, а пржење или роштиљање доводи до тзв. постпрандијалне термогенезе, односно повећања тјелесне температуре. Друга врста хране коју волимо да једемо љети је сладолед. Воле их и одрасли и дјеца, али смрзнути десерт, иако мислимо да нас расхлађује, заправо има супротан ефекат. Охлађено тијело жели да се загрије, па брже пумпа крв до ткива да би изједначило температурну разлику. Потрошња енергије такође повећава тјелесну температуру. Ефекат? Опет нам је вруће.
Пошто је ријеч о сладоледу, вриједи поменути и друге слаткише. У врелим данима, можда ћемо их пожељети више од класичне вечере. Међутим, јести чоколаду или колаче није добра идеја. Једење шећера доводи до смањења концентрације, поспаности и нервозе. Ова осјећања ће се појачати у врелим данима, јер сама висока температура слаби организам.
Слане грицкалице се такође не препоручују током топлог времена. Према препорукама Свјетске здравствене организације, безбједан ниво конзумације соли је максимално 5 грама дневно. Ако додамо додатне дозе соли, чак и грам, повећавамо ризик од дехидрације. Поред тога, слани штапићи, орашасти плодови и чипс су тешко сварљиви, тако да нам је потребно више енергије да их сваримо. Ово узрокује повећање тјелесне температуре.
Шта јести на врућини?
У топлим данима најбоље је бирати воће и поврће, лако сварљива јела, а најбоља су она која не захтијевају термичку обраду. Здраве салате са краставцем, парадајзом и зеленом салатом, печена риба, јела на пари и супе идеални су за ово доба године. Када је вруће, не заборављајте да пијете воду.
Такође је добра идеја да пијете воду са укусом, али не ону коју можете да купите у продавници (обично има шећер и хемијске додатке), већ ону коју сте сами припремили. Само додајте неколико листова нане, лимуна, поморанџе, лимете или кришке краставца у чашу или бокал воде. Такође једите воће или поврће које садржи пуно воде. То укључује, између осталог: лубенице, јагоде, диње, малине, краставце и парадајз.