Није свеједно!

Кокице су здраве уколико их припремате на овај начин

  • 23.03.2024. 02:00

Кокице су зрна кукуруза која „пуцају“ и „надувају се“ када се загрију. Као интегрално зрно, кокице су нискокалоричне и добар су извор влакана, али нису све припремљене на исти начин.

Када се оставе у свом ‘чистом’, најједноставнијем облику, кокице су хранљив оброк, али многи облици кокица, попут оних са путером, могу бити богати соли, засићеним мастима и потенцијално штетним конзервансима. Није ризик по здравље да се свако мало почастите великом порцијом кокица, али ако су кокице ваша омиљена грицкалица којом се често частите, обратите пажњу на начин на који их припремате. На примјер, домаће кокице печене у фритези на врео ваздух са минималном количином соли су хранљив оброк од цијелих житарица са мало соли и масти, пише Живим.хр.

Предности кокица

Кокице се праве од врсте кукуруза која се популарно зове кокичар. Иако се кукуруз који једете из клипа сматра скробним поврћем, кокице се сврставају у интегралне житарице и важан су дио здраве и уравнотежене исхране.

Добар извор влакана

Као и друге интегралне житарице, кокице су добар извор дијететских влакана. Главна врста влакана у кокицама су нерастворљива влакна, односно она која се не разграђују током процеса варења. Дају волумен садржају који пролази кроз дигестивни тракт и убрзавају његово пролазак кроз тијело, чиме се побољшава правилност варења и пражњења. Исхрана богата влакнима помаже у одржавању оптималне тјелесне тежине омогућавајући вам да се дуже осјећате сито. Цијела зрна богата влакнима повезана су са мањим ризиком од хроничних болести, као што су болести срца, дијабетес типа 2 и неке врсте тумора.

Нискокалоричне су

Када се праве од здравих састојака, кокице могу бити нискокалорична храна, чак и у средњим до великим порцијама. С обзиром да кокице нису енергетски густе, њихова стандардна величина порције је већа од осталих популарних грицкалица. На примјер, препоручена величина порције за орашасте плодове је обично око 1/4 шоље, док је порција кокица обично око 3 шоље. Једење нискокалоричних грицкалица може помоћи у смањењу укупног дневног уноса калорија, што вам може помоћи да изгубите тежину и одржите оптималну тјелесну тежину.

Садрже антиоксиданте

Кокице садрже антиоксиданте који се зову полифеноли. Антиоксиданси су природне супстанце које помажу у борби против оксидативног стреса и повезаних оштећења ћелија у тијелу. Кокице су посебно богате антиоксидансом званим ферулинска киселина, а прелиминарне студије на животињама су откриле да помажу у одржавању здравља дигестивног тракта и смањују ризик од болести као што су инфламаторна болест цријева, Алцхајмерова болест и дијабетес. Друга студија на животињама повезала је ферулну киселину са побољшањем нивоа инсулина и холестерола у тијелу, иако треба напоменути да је ову студију финансирао један од највећих произвођача кокица.

Неке врсте кокица, попут оних које можете купити у биоскопу или у кесама за микроталасну пећницу у супермаркетима, обично су веома калоричне и богате засићеним и транс мастима, као и соли због додатих састојака. Због тога је најбоље ограничити унос таквих кокица, посебно ако вам је дијагностикован повишен холестерол, висок крвни притисак или други облици срчаних обољења.

Могу да садрже штетне адитиве

Кокице са укусом путера могу садржати штетне супстанце као што је диацетил, хемикалија која је повезана са тешким обољењем плућа и раком код животиња. Иако је ова хемикалија најопаснија када се удише, најбезбједније је избјегавати кокице које су припремљене са вјештачким аромама путера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: