Благотворни учинци

Конзумирајте ове намирнице за боље здравље срца и цријева

  • Извор: Б92
  • 15.09.2024. 09:03

Храна богата пробиотицима, попут јогурта и ферментисане хране, позната је по својим благотворним учинцима на здравље цријева, али такође нуди и друге предности.

Редовно укључивање таквих намирница у прехрану може имати позитивне учинке на памћење, расположење и здравље срца, посебно за особе старије од 50 година.

Пробиотици подржавају функцију мозга побољшањем везе између црева и мозга, помажу у балансирању хормона који регулишу расположење и придоносе здрављу срца смањењем холестерола и упале.

Постоје три такве намирнице које би могле да допринесу здрављу цријева и срца.

1. Кефир

Кефир садржи многе пробиотска једињења који побољшавају когнитивне функције и цјелокупно здравље.

"Разнолики пробиотски сојеви и биоактивна једињења у кефиру побољшавају здравље цријева и повезани су са бољом когнитивном функцијом и заштитом од когнитивног пада. Редовна конзумација кефира подржава здраву цревну микробиоту, која игра кључну улогу у стабилизовању расположења и смањењу симптома анксиозности и депресије.

Кефир може придонијети снижењу крвног притиска и побољшању нивоа холестерола, што користи здрављу срца", рекао је доктор специјализован за холистичку медицину, др Сам Синг.

Дијететичарка Саманта Касети додаје: "Једна студија показала је да конзумација шест порција ферментисаних намирница, као што је кефир, дневно води до боље разнолике микробиоте и смањења маркера упале. Ти фактори могу смањити ризик од бројних стања, укључујући аутоимуне болести, дијабетес типа 2, срчане болести и поремећаје расположења, попут депресије и анксиозности."

2. Кисели купус

Пробиотици у киселом купусу подржавају здравље цријева, што је важно и за здравље мозга.

"Кисели купус, са својим пробиотским садржајем, моћна је ферментисана намирница коју препоручујем за одржавање здравља цријева. Здрава цријева, која подржавају пробиотици у киселом купусу, могу позитивно да утичу на когнитивне функције и памћење смањујући упалу и оксидативни стрес. Пробиотици у киселом купусу такође побољшавају везу између црева и мозга, што помаже у управљању расположењем те смањењу анксиозности и депресије", истиче др Синг.

3. Ферментисани краставци

Пробиотици у ферментисаним краставцима подстичу здраву цријевну микробиоту што може помоћи у смањењу упале и оксидативног стреса те потенцијално подржавати боље памћење и когнитивне функције. Осим тога, побољшањем здравља црева, ови пробиотици могу утицати на производњу неуротрансмитера који регулишу расположење, чиме помажу у стабилизовању расположења и смањењу стреса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.