Конзумирање ове врсте хране повећава ризик од преране смрти

Извор:

Танјуг

30.04.2025

05:00

Конзумирање ове врсте хране повећава ризик од преране смрти

Конзумирање ултрапрерађене хране (УПФ) повећава ризик од преране смрти, показала је најновија међународна студија, која је поново скренула пажњу на овај проблем и обновила дебату о неопходности сузбијања оваквих намирница, преносе данас британски медији.

Студија је утврдила да око 14 одсто случајева преране смрти у Енглеској може да се припише нездравој храни, што је највећи проценат од свих земаља обухваћених истраживањем, пише "Гардијан". 

Уношење прекомјерних количина готових оброка, колача и хљеба повећава ризик да неко умре прије 75. године, показало је истраживање објављено у часопису "American Journal of Preventive Medicine". 

Конзумирање УПФ повезано је са више од 124.000 случајева преране смрти годишње у САД, док у Енглеској због тога сваке године умре 17.780 људи. Истраживач Едуардо Фернандес Нилсон из бразилске фондације "Освалдо Круз" наводи да је веома штетно и узимање адитива попут заслађивача и вјештачких арома.

Истраживањем су обухваћени САД, Британија, Бразил, Канада, Колумбија, Чиле и Мексико. Стопа смртности је виша у земљама у којима популација конзумира највеће количине ултрапрерађене хране. 

У Енглеској је проценат становништва које је конзумирало УПФ у периоду од 2018. до 2019. износио 53,4 одсто, а у САД 54,5 посто. Конзумирање овакве врсте хране повезано је са ризицима од настанка срчаних обољења и канцера, упозорили су истраживачи. 

Портпарол британског Министарства здравља изјавио је да су већ предузете мјере попут оних да се укине рекламирање брзе хране за дјецу путем телевизије и интернета, као и да локалне власти могу да блокирају апликације за поручивање брзе хране у школама.

Подијели:

Large banner