Коприва садржи велике количине гвожђа, што је самим тим чини савршеним саборцем против анемије. Поред гвожђа, коприва је богата минералима попут калцијума, магнезијума, фосфора и сицилијума.
Ево како се прави чај од коприве:
Препоручије се чај од коприве који се припрема тако што се супена кашика добро опране и ситно исјецкане коприве прелије са 2 дл кључале воде и остави да одстоји пар минута. Чај проциједити и пити га док је млак - и у малим гутљајима.
Осим чаја од коприве се могу направити многобројна укусна јела као што су чорбе, пите, ролати, салате и слично. Овај драгоцјен и јефтин лијек са широким благотворним дејством, требало би што чешће да се налази на нашим трпезама.
У прољеће, али и у јесен сакупља се коријење ове биљке, а у августу сјемење. Ако сами берете коприву, важно је да је добро оперете. Под млазом хладне воде нека буде 15 минута. Ставите рукавице да вас не би ожарила, трљајте је и док ово будете радили, жаре ће отпасти.